clear float
clear float
'

Senátorka Dernerová: Vytvořili jsme si hustou sociální síť a teď na to doplácíme

27.9.2016

Do horní komory parlamentu se bude v Ústeckém kraji volit na Mostecku a Ústecku. Oba dosavadní senátoři strany Severočeši se pokusí mandát obhájit. ParlamentníListy.cz vyzpovídaly senátorku Alenu Dernerovou. Zhodnotila nejen své první volební období, porovnala kampaň nyní a před šesti lety. Řeč přišla ale také na ožehavé téma zneužívání sociálního systému. Prozradila nám, o čem jedná s ministryní práce a sociálních věcí a o co by se chtěla zasadit, pokud získá od občanů důvěru.

Ráda byste navázala na úspěch v roce 2010 a obhájila mandát senátorky. S čím do voleb jdete?

Pokud kandidaturu obhájím, vím zcela určitě, že se pokusím předložit senátu novelu telekomunikačního zákona, která by narovnala alespoň v některých bodech vztah zákazník - operátor. Ten je v současné době jednoznačně posunut ve prospěch operátora. Dalšími oblastmi jsou pro mě sociální politika, štědrý systém sociálních dávek, kupčení s byty, nevymahatelnost hygienických norem pro byty a ubytovny. Prostě pracovat se musí, alespoň v systému veřejně prospěšné služby. Pokud se toto nezmění, bude narůstat napětí ve společnosti.

Máte možnost porovnat kampaň tehdy a nyní. Změnilo se něco s rostoucím napětím ve společnosti a zvyšujícím se počtem stran?

Ano, vnímám velký rozdíl. Lidé již vůbec nemají zájem chodit na nějaké mítinky, mnohdy není zájem ani o diskusi. Pokud se ptám v ordinaci mladých lidí, protože jsem dětský neurolog, většina z oslovených buď neví, že jsou volby, anebo k volbám nejdou, protože se podle nich stejně nic nezmění. Bohužel se do krajských voleb vtahuje téma celostátní, a to migrace, která mnohdy zastiňuje skutečné problémy, které bychom měli řešit.

Máte vysvětlení pro to, proč jsme v posledních letech svědky stále většího štěpení společnosti?

Momentálně nevnímám, že by společnost byla zásadně rozštěpená. Ale štěpení společnosti můžeme chápat tak, že se v ČR, stejně jako všude ve světě, neustále oslabuje střední vrstva, a rozevírají se tak nůžky mezi bohatými a chudými. Vnímám to, že se objevilo nové téma migrace a s tím pak souvisejí aktivity krajně pravicových přívrženců. Samozřejmě hrozba terorismu související s migrací dává těmto skupinám zelenou. A pak věčné téma štědrých sociálních dávek na straně jedné a nízkých mezd na straně druhé. To je to, co lidi opravdu zajímá a o čem chtějí hovořit.

S jakými problémy se při setkání s občany nejčastěji setkáváte?

Diskuse se točí, jak jsem již výše zmínila kolem štědrých sociálních dávek pro určité skupiny obyvatel, kolem zdravotnictví a dostupnosti péče, školství, otázka integrace ve školách a občas také s problémy s úřady.

A máte jasno v tom, jak je řešit?

Již v současné době komunikuji s paní ministryní Michaelou Marksovou na téma nájem v místě a čase obvyklý. Zdá se totiž, že pronajímatelé bytů či realitní kanceláře získávají v nájmech značné množství finančních prostředků od lidí, kteří jsou na dávkách. Znám konkrétně některé případy, kdy se platí 4 000 korun od lidí, kteří na dávkách nejsou, a za stejný byt se realitce vyplácí 11 000 od těch, kteří na dávkách jsou. Chybějí hygienické normy na byt. Neexistuje možnost, aby se nájemníci mohli vyjádřit k tomu, kdo se do jejich vchodu nastěhuje. Stejný názor mají i Romové starousedlíci, protože do Mostu se přistěhovávají Romové ze Slovenska nebo z jiných částí ČR. Lidé mají oprávněné obavy, že se celý Most v brzké době stane vyloučenou lokalitou! Občané Mostu si stěžují na magistrát, že nezakročí. Ale ten má svázané ruce současnou legislativou.

Zdravotnictví, to je obrovský problém. Proto byl také svolán mimořádný sjezd ČLK na 22. 9. V nemocnicích chybějí lékaři a sestry. Dílem v důsledku komplikovaného vzdělávacího systému, dílem nedostatečně ohodnocené práce. Navíc je v ČR systém mnoha různých nemocničních zařízení, od fakultních nemocnic, akciových společností, církevních a městských nemocnic, soukromých nemocnic či zdravotnických řetězců. Jeden z nich má dokonce svou pojišťovnu. Říkám, že zdravotnictví je Fénix, který pokud se nic nestane, nemůže vstát z popela.

Ve školství bych plédovala za to, aby děti, které mají mentální hendikep a jejichž rodiče sami chtějí, aby byly zapsány na speciální školu, do této školy mohly nastoupit. Mám totiž několik příkladů ze své ordinace, kdy přijdou naprosto nešťastní rodiče s dítětem, které neumí ani dobře hovořit, a říkají, že alespoň první pololetí dítě musí absolvovat na základní škole.

V neposlední řadě nemusíme mít všichni maturitu nebo vysokou školu, když stačí dobrý učební obor. Vždycky jsme si vážili dobrých řemeslníků a v současnosti některá řemesla zanikají, ačkoli jsou na trhu žádoucí!

Most, odkud pocházíte, se bohužel potýká s problémem s tzv. nepřizpůsobivými, který je mimo jiné způsoben špatným nastavením vyplácení sociálních dávek. Co se kromě výše minimální mzdy musí změnit, aby se karta obrátila a pracující lidé na tom nebyli hůře než lidé pobírající dávky?

Měly by se samozřejmě zvýšit platy, ale s tím souvisí také daňový systém. Střední podnikatelé říkají, že je velmi těžké zaplatit za několik pracovníků sociální a zdravotní pojištění, respektive daň. Ta je v ČR nejvyšší z celé Evropy. To vede k práci načerno.

Navštívila jsem jednu firmu, která má zájem otevřít nový provoz. Vedení firmy má velkou obavu, že nesežene pracovníky, protože mají zkušenost, že z 20 takzvaných uchazečů o práci si 17 řekne pouze o razítko pro úřad práce. Platy v této firmě na Mostecku jsou solidní, dokonce zaměstnanci mají 13. a 14. plat a pět týdnů dovolené. Dozvídám se, že chybějí kvalifikované síly, například strojníci, montážní dělníci, tesaři, soustružníci, čalouníci atd...

Takže firmy uvažují o přímých pobídkách na základních či středních školách. Ale i zde se někdy setkávají s nezájmem rodičů. Prostě vytvořili jsme si hustou sociální síť a teď na to doplácíme. To se musí změnit.

Čím to podle vás je, že se Most nemůže zbavit jedné z nejvyšších nezaměstnaností?

Je to dáno sociální strukturou a z toho plynoucí úrovní vzdělanosti.

Angažujete se také aktivně v kauze ostravských kalů. Došlo k nějakému pozitivnímu posunu v jejich likvidaci?

Máte pravdu, angažuji se, dokonce jsme s kolegy Sašou Štemberou a Hassanem Mezianem založili spolek Odvezte kaly. Na konci srpna proběhl v senátu seminář na téma odpadu, ale vše se točilo kolem kalů a jejich likvidace. Byli přizváni zástupci MF, MŽP a zejména vědecké kapacity, pánové docenti z VŠCHT. Cílem semináře bylo, aby do procesu likvidace kalů mohli zasahovat odborníci právě z této školy. Jsou nezávislí a svůj obor ovládají. Z jejich pohledu by bylo dobré, aby toxická část kalů byla likvidována přímo na místě. Stanovisko MŽP je ale zatím jiné, tedy chtějí opět odvážet kaly z ostravských lagun do jiné lokality jako meziskladu a odtud do nějaké spalovny. Obávám se, že kaly skončí opět na Céliu a skutečná likvidace bude v Zahradě Čech, jako to probíhalo dosud, nebo v Čáslavi či v Kralupech nad Vltavou.

To vadí nejen mně a členům spolku, ale všem slušným lidem, kterým jde alespoň trošku o ekologii, a ne o byznys. Pozitivní je to, že se začíná aktivovat občanská společnost, jmenovitě zastoupená paní Lenkou Bochníčkovou. Tato aktivní žena je z Čáslavi a připravila petici proti dovozu kalů.

Bohužel tedy momentálně nevidím žádný pozitivní posun při likvidaci kalů kromě aktivizace občanské společnosti a zájmu odborné společnosti.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1337&clanek=455153, 27.9.2016

Mezi krajskými kandidáty jsou opět desítky zákonodárců

5.9.2016

Praha - Krajskými zastupiteli se chtějí letos stát desítky zákonodárců. Mezi kandidáty je zhruba třetina členů jak Poslanecké sněmovny, tak Senátu. Patří mezi ně vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jeho stranický zástupce a ministr zemědělství Marian Jurečka nebo místopředsedové komor Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Petr Gazdík (STAN) a Přemysl Sobotka (ODS).

 

Mezi krajskými adepty jsou z řad poslanců nejčastěji zastoupeni členové poslaneckého klubu ANO. Tvoří v čele s předsedou frakce a místopředsedou tohoto hnutí Jaroslavem Faltýnkem zhruba čtvrtinu poslaneckých kandidátů. Někteří ovšem kandidují za své strany, jako například Bronislav Schwarz (Severočeši.cz) nebo Martina Berdychová (Východočeši), jež je na společné kandidátce s hnutím Starostové a nezávislí.

 

Poměrně početná je rovněž skupina komunistických kandidátů. Sociální demokraté, lidovci a TOP 09 nasadili po desítce uchazečů o místa v krajích. Patří k nim například Jaroslav Foldyna (ČSSD) a Leoš Heger (TOP 09). Za ODS se o znovuzvolení pokouší bývalý středočeský hejtman Petr Bendl.

 

Krajskými zastupiteli by se znovu chtěli stát předsedové obou lidoveckých parlamentních frakcí Jiří Mihola a Petr Šilar, předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník nebo místopředseda ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Mezi kandidáty jsou také šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera a předseda Strany práv občanů Jan Veleba nebo předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová.

 

Ze členů horní komory mezi krajské kandidáty patří bývalý ministr a starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL), jediný muslimský senátor Hassan Mezian (ČSSD), jediný senátor KSČM Václav Homolka nebo Jitka Seitlová, kterou do Senátu nominovala Strana zelených ve spolupráci s KDU-ČSL. Na krajskou zastupitelku byla navržena lidovci v rámci Koalice pro Olomoucký kraj.

Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/mezi-krajskymi-kandidaty-jsou-opet-desitky-zakonodarcu-20160904.html, 04.09.2016

Dernerová (S.cz): Likvidovat toxický odpad tím nejlevnějším způsobem? Lidské zdraví musí být na prvním místě

2.9.2016

Je logické převážet toxický odpad přes celou ČR a je nejnižší cena tou nejlepší cestou?

Z iniciativy senátorky MUDr. Aleny Dernerové, senátora MUDr. Hassana Meziana a MUDr. Sáši Štembery, představitelů spolku Odvezte kaly,kteří bojují proti převozu toxických kalů z ostravských lagun do Ústeckého kraje
se sešli v Senátu ČR k jednání zástupci ministerstva financí, životního prostředí, akademické obce a ekologických iniciativ. Jednání bylo svoláno za účelem zhodnocení vztahů mezi ministerstvy, akademickou obcí a ekologickými iniciativami a dopadem na ekologii a zdraví obyvatelstva. Bylo poukázáno zejména na to, že se nedostatečně oslovuje akademická obec. Nezapojují se odborníci, kteří jsou schopni vyhodnotit toxicitu likvidovaných odpadů a stanovit možnosti jejich likvidace.

"Likvidovat nebezpečný odpad tím nejlevnějším způsobem může znamenat, že to není citlivé k lidskému zdraví a k životnímu prostředí," uvádí senátorka Dernerová.

Ministerstvo financí, zastoupené náměstkem JUDr.Ondřejem Závodským, uvádí, že zadává veškeré práce na základě nejnižší nabídkové ceny a že rozhodnutí o způsobu likvidace nebezpečného odpadu provádí externí odborníci, kteří připravují soutěžní dokumentaci.

"Rádi bychom se do takovýchto příprav zapojili" sděluje doc. Ing. Karel Ciahotny, CSc. z Vysoké školy chemickotechnologické Praha. "Akademici nejsou ve vlivu firem, naše návrhy, jak řešit tuto problematiku, budou objektivnější než návrhy soukromých firem".

"Je to složitá problematika, ale lidské zdraví musí být na prvním místě," uvádí Dernerová.

Věříme, že ministerstvo financí bude více oslovovat odborníky z vysokých škol. Jednoznačně odmítáme to, aby kaly byly opět převáženy přes celou republiku z Ostravy na skládku v Litvínově a následně spalovány v oblasti Zahrady Čech v čížkovické cementárně.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1410&clanek=451787, 02.09.2016

Čeští muslimové o Konvičkovi: Má nekvalitní rozum. Měli by ho řešit psychiatři

25.8.2016

Martin Konvička je nedůvěryhodný, domnívá se český senátor syrského původu Hassan Mezian (ČSSD). Jestliže měli úředníci podrobné informace o tom, co přichystal antiislamista Konvička na nedělní odpoledne na Staroměstském náměstí, neměli podle něj happening povolit. Svou nevoli vyjádřil i předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Alrawi.

Jediný muslim v českém parlamentu, senátor Hassan Mezian, se podle svých slov nerad zaobírá antiislamistou Martinem Konvičkou. "Nerad se panem Konvičkou zabývám vzhledem k tomu, že to pro mě není důvěryhodná osoba. Není to důvěryhodný člověk," zareagoval pro Blesk.cz na Konvičkův nedělní happening na Staroměstském náměstí.

Poté, co Konvička vjel na náměstí plné turistů na velbloudu, následován džípem s vlajkami tzv. Islámského státu a muži předstírajícími džihádistické přepadení Prahy, by se podle senátora měla Konvičkou zabývat hlavně policie a možná také psychiatři.

Co se týče samotné události, domnívá se Mezian, že pokud úředníci dopředu věděli, že happening bude vypadat takto, bylo chybou, že jej povolili uspořádat. "Nemělo by se to konat," prohlásil senátor, který do Česka přijel ze Sýrie už v 60. letech a působil jako lékař.

Už loni v rozhovoru pro Blesk.cz o Konvičkovi řekl, že je to "největší podvodník této země", který šíří prokazatelné lži. "Ne že bych bránil Islámský stát. Islámský stát je zločinecká organizace, nejsou to muslimové, jsou to zločinci a zločin nemá žádnou víru, neuznává Boha (...) Řekněte mi něco o konání dobra v Islámském státu, který rozšiřuje nenávist! Stejně jako Konvička. Konvička taky rozšiřuje nenávist, rozšiřuje strach a Islámský stát také rozšiřuje strach, jsou ve stejné rovině," řekl tehdy Mezian.

Konvičku zkritizoval také předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Alrawi. "O nekvalitě rozumu pana Konvičky jsme neměli pochyby, ale znepokojovalo nás i překvapovalo množství těch, již mu věřili či fandili, nebo se s ním dokonce paktovali, zvláště z řad vysokých politiků," uvedl pro Blesk.cz Alrawi.

Do Konvičky se mezitím pustila velká část politické organizace, která jeho nedělní představení odsoudila. K tvrdým slovům sáhl i jindy opatrný premiér Bohuslav Sobotka, když v rozhovoru pro Právo řekl, že "už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor". Také prezident Miloš Zeman už by se dle slov svého mluvčího Jiřího Ovčáčka znovu nepostavil s Konvičkou na jedno pódium, jak to učinil loni 17. listopadu.

Zdroj: http://www.blesk.cz/clanek/414148/cesti-muslimove-o-konvickovi-ma-nekvalitni-rozum-meli-by-ho-resit-psychiatri, 24.8.2016

Zákazy burkin přicházejí v atmosféře islamofobie, říká senátor Mezian

17.8.2016

Dámské plavky zvané burkiny vyvolávají ve Francii střety a města Cannes i Sisco na Korsice už zakázaly jejich nošení. „Každá země a každá pláž má pravidla, která se musí dodržovat,“ řekl iDNES.cz český senátor a lékař syrského původu Hassan Mezian. Podle něj by měl každý vyznávat svou víru způsobem, který nikoho neobtěžuje.


Co si myslíte o zakazování burkin - plavek, které ženám zahalují celé tělo?
Každá země a každá pláž má pravidla, která by se měla dodržovat. Moře patří všem lidem a záleží na majiteli pláže, jestli určí místo pro nudisty anebo lidi v burkinách. Nemyslím si, že by se ty zákazy měly zakotvovat v zákonech. To by lidi jenom dráždilo. Zákaz by se měl napsat slušnou formou, která by neponižovala.


Burkiny byly ve francouzském Cannes zakázány, protože prý dávají ostentativně najevo náboženskou příslušnost v době, kdy Francie čelí teroristickým útokům islamistů. Souhlasíte s tím?
Spor o plavky se řeší v atmosféře islamofobie, která se tu rozmohla. Teroristé a radikálové z organizace takzvaného Islámského státu chtějí radikalizovat Evropu vůči muslimům, kteří zde žijí, aby je získali na svou stranu.

Nejsem pro zákaz, ani proti němu. Každý může věřit, v co chce a takovým způsobem, aby nikomu neublížil a neobtěžoval ostatní.


Souhlasíte s nařízeními, které zakazují dávat najevo muslimskou víru?
Nejde ani o víru. Pokud se dostanete do nějaké země, musíte dodržovat tamní zákony i pravidla včetně dopravních předpisů. Pokud se to někomu nelíbí, tak tam nemusí být. Platí to nejen pro migranty, ale i pro turisty, kteří dostanou vízum k pobytu.


Setkal jste se už někdy s burkinami? Nosily je ženy v Sýrii?
V Sýrii, kde jsem se narodil, se normálně chodilo i ve dvoudílných plavkách. Bylo to tak bez ohledu na to, zda je měly oblečené muslimky, nebo křesťanky.

Burkini jsem zatím viděl jen na internetu, ale líbí se mi. Lidé, kteří to vymysleli, se snažili, aby to nějakým způsobem vypadalo a bylo to hezké.

Nemám rád, když jsou ženy zahalené ve stanu, aby jim koukaly jenom oči. Nemluvě o plavání, které by v tom nebylo možné. Jestli se to někomu nelíbí, tak ať pro ženy v burkinách vyhradí místo, nebo je zakáže.

Jako lékař bych burkini na pláž na přímé slunce či opalování nedoporučoval. Není to vhodné. Je to spíš ochrana před slunečním zářením. V zemích, kde je velké horko, burky nejspíš prapůvodně sloužily jako ochrana před sluncem. Bylo to něco jako stan, který člověk neustále nosí s sebou.


Začnou se burkini objevovat také v České republice?
Myslím si, že ne. Česká republika je země, kde je v tom určitá svoboda. Co člověk nosí, je otázka vkusu.

 

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/hassan-mezian-burkini-zakaz-dp7-/domaci.aspx?c=A160816_140547_domaci_fer, autor: Václav Ferebauer, 16.8.2016


„Nadutost,“ říká o kebabové narážce Babiše na uprchlíky senátor syrského původu

25.3.2016

Během vyjednávání o uprchlické krizi s Tureckem se o syrských uprchlících vyjádřil poněkud svérázně vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Syřané podle něj nejsou typickými zaměstnanci, ale "každý chce mít kebab". Pro Blesk.cz na jeho slova zareagoval senátor za ČSSD Hassan Mezian, který má právě syrské kořeny. Desítky let žije v Česku a Babišova slova považuje za poněkud "nadutá" vůči lidem v nebezpečí života.

>> více

Až šest tisíc kraslic je k vidění v Libotenicích

24.3.2016

V pořadí 9. výstavu kraslic, kterou uspořádala týden před Velikonocemi Asociace malířek a malířů kraslic České republiky v Kulturním domě v Libotenicích, navštívil mimo stovek zájemců také hejtman kraje Oldřich Bubeníček.

Mezi hosty, které vítala starostka obce Ladislava Rejšková, nechyběli čelní představitelé okolních obcí ani senátor za Litoměřicko Hassan Mezian. "Na výstavě v Libotenicích jsem už podruhé a stejně jako tehdy obdivuji krásu tradičního umění, ale především nadšení organizátorů," řekl hejtman Bubeníček při prohlídce expozice.

>> více

Návštěvníci obdivovali na 1 500 kraslic

23.3.2016

Libotenice – Po dvou letech se o víkendu opět zaplnil zdejší kulturní dům exponáty kraslic, které vybrala na 9. národní velikonoční výstavu Asociace malířek a malířů kraslic České republiky, jež má v místě svou galerii. Během dvou dnů si ji přišlo prohlédnout na 600 převážně rodin s dětmi. Pozvání starostky obce Ladislavy Rejškové přijal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, senátor Hassan Mezian a někteří starostové z mikroregionů Podřipsko a Porta Bohemica.

>> více

Buďte zdrženlivý a nerozdělujte společnost, vyzval Senát Zemana

4.3.2016

Horní parlamentní komora ve čtvrtek vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby svým chováním nerozděloval společnost. Podle Senátu by hlava státu měla být také zdrženlivá ve svých vyjádřeních. Pro usnesení, které navrhly kluby lidovců a Starostů a nezávislých zvedlo ruku 18 z pětatřiceti přítomných senátorů. Usnesení tak prošlo nejtěsnější většinou. Senát má 81 členů, na jednání tak nebyla ani polovina.

Proti bylo sedm senátorů, deset se jich zdrželo. Výzvu podpořili dva sociální demokraté - Jiří Dienstbier a Hassan Mezian, pro hlasoval i František Bublan zvolený za ČSSD. Z občanských demokratů nebyl pro naopak nikdo.

>> více

Nerozdělujte svými projevy a činy společnost, vyzval Senát Zemana

4.3.2016

Přestaňte rozdělovat společnost, vyzval Senát prezidenta Miloše Zemana. Usnesení prošlo těsně o jediný hlas. "To, že premiéra Sobotku dehonestuje, škodí nejen premiérovi, ale škodí to celé zemi," řekl o Zemanovi senátor Jiří Šesták z klubu Starostové a nezávislí, který usnesení navrhl.

Účast senátorů při hlasování o něm nebyla práv vysoká - zúčastnilo se ho jen 35 senátorů, z nichž 18 prezidenta vyzvalo, aby přestal společnost štěpit.

Byli mezi nimi členové klubu Starostů a nezávislých, lidovci, nezařazení i tři sociální demokraté - ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, exministr František Bublan a Hassan Mezian. Pro nebyl nikdo z ODS. Sedm senátorů bylo proti usnesení a deset se jich zdrželo hlasování.

>> více

Islám učí kdejaký hospodský skaut, říká senátor. Volá po vyšší autoritě

25.1.2016

Mladí muslimové nemají podle senátora za ČSSD Hassana Meziana v Evropě dostatečné autority. Měla by se jim proto vysvětlovat pravidla i kořeny islámu, o němž „poučuje kdejaký hospodský skaut". Mezian souhlasí s tím, že by měli být útočníci ze silvestrovských oslav v Německu potrestáni. Nevztahoval by však vinu na všechny.

>> více

Komentář senátora: NA UPRCHLÍKY S CHLEBEM, NEBO S FLINTOU?

8.1.2016

Dnešní svět se stal malou vesnicí, kde bohatí a chudí žijí vedle sebe a průmyslové země žijí vedle rozvojových, jejichž katastrofy se nemohou nedotýkat bohatého světa. Míra bohatství průmyslových zemí je srovnatelná s chudobou chudých zemí, jejichž problémy nejsou zděděné, ale z dovozu. Kdo si myslí, že stavění zdí proti těmto zemím zabrání šíření jejich problémů, je na velkém omylu. Mnohonárodní společnosti nedovolí zemím třetího světa mít vlastní průmysl. Mohou pouze levně vyvážet suroviny a draze dovážet hotové spotřební zboží s negativní ekonomickou bilancí. Dluhy chudých zemí rostou, nejsou schopny splácet úroky, natož aby splácely samotné dluhy. Jejich ekonomika je ovládaná totalitním vedením, a to právě s podporou průmyslových zemí. Čím jsou bohaté země bohatší, tím jsou chudé chudší a rozdíl mezi nimi je stále větší a větší. Ve světě je přes 1,3 miliardy chudých, z nichž 900 milionů žije v Asii, 200 milionů v Africe a 10 milionů v jižní Americe a v oblasti Karibského moře. Většinou žijí v bývalých koloniích bohatých zemí, které velkou část bohatství získaly právě drancováním těchto kolonií. Jejich průmysl byl založen na levné pracovní síle z těchto kolonií.

>> více

Veřejná debata o syrské imigraci

23.11.2015

V pořadí již sedmá veřejná debata projektu Menšiny mezi námi proběhla ve středu 18.11.2015 v klubu Okamžik v Litoměřicích. Vzhledem k aktuální situaci byla tentokrát věnována syrské imigraci do České republiky. Mezi hosty byli jak samotní Syřané (MUDr. Hassan Mezian, litoměřický senátor a lékař, a pan MUDr. Mazen Swaid, uprchlík ze Sýrie, zubař), tak odborníci, zabývající se uprchlickou otázkou (p. Roman Striženec z litoměřické diecézní charity a p. Mikuláš Vymětal, kněz starající se o uprchlická zařízení).

>> více

Chovanec: Muslimové u nás nejsou problém

21.11.2015

Migrační vlna to však může změnit

- Pane ministře vnitra, dá se po teroru v Paříži říct, jestli je Česko bezpečnou zemí?

Žádná země v Evropě ani na světě se nemůže prohlásit za úplně bezpečnou. Jsme jednou z bezpečnějších zemí. Podle posledního průzkumu jsme snad desátou nejbezpečnější zemí na světě a zatím máme poměrně slušné zázemí, co se bezpečnosti týče. Má to mnoho faktorů, ale žádná země není úplně bezpečná.

>> více

PM DISAPPOINTED AT JUNCKER'S WORDS ABOUT MIGRATION

17.11.2015

Sobotka wants more emphasis on security in dealing with refugee crisis

The Czech Republic must help people in need, but at the same time it must think of its own security, Prime Minister Bohuslav Sobotka said on Czech Television (ČT) today and added that he was disappointed at Jean-Claude Juncker's words about an unchanged attitude to migration.
Juncker, president of the European Commission, said today EU countries should not start rejecting migrants in reaction to the terrorist attacks in Paris on Friday.

>> více

Teroristické útoky v Paříži šokovaly i v regionu

16.11.2015

Útoky odsoudil starosta Litoměřic Chlupáč i senátor Mezian. Starosta Roudnice bude posílat dopis do Francie

Litoměřicko, Podřipsko – Do trikolory francouzské vlajky halí své fotografie čtenáři Deníku na Facebooku. Je to jedna z reakcí na brutální teroristické útoky Islámského státu na několika místech v Paříži. Reagují také lokální politici.

>> více

Hassan Mezian: Nejsem disciplinovaný muslim, považuji se za hříšníka

16.11.2015

Hassan Mezian, jediný český muslimský senátor syrského původu v našem rozhovoru říká, že nerozumí tomu, jak to, že Islámský stát doteď nikdo nezničil. Upozorňuje na nebezpečí, jaké můžou vyvolat výroky Zemana a jiných, svěřuje se, jak to má se svou vírou, a vzpomíná, jak ho Tomio Okamura, jako muslima, před pár lety žádal o podporu.

>> více

Sobotka: Junckerova slova o nezměněném přístupu k migraci mě zklamala

15.11.2015

Česko musí pomáhat lidem v nouzi, ale musí zároveň myslet i na svou bezpečnost. V reakci na páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly na 130 lidských životů, to v neděli řekl v České televizi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Slova šéfa Evropské komise Jean-Clauda Junckera o nezměněném přístupu k migraci ho zklamala.

>> více

Sobotka: Solidarita ano, ale bezpečnost musí mít prioritu. Zklamal ho Juncker

15.11.2015

Sobotku zklamala Junkerova slova, že by země Evropské unie by neměly začít odmítat uprchlíky.

Praha - Česko musí pomáhat lidem v nouzi, ale musí zároveň myslet i na svou bezpečnost. V reakci na páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly na 130 lidských životů, to v neděli řekl v České televizi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

>> více

Debata o uprchlících: Na jaře se dají do pohybu miliony migrantů, varoval ministr Richard Brabec

11.11.2015

Litoměřice - Člen Bezpečnostní rady státu a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zavítal do Litoměřic, aby sdělil stanovisko vlády k uprchlické krizi. Na setkání nechyběl ani senátor Hassan Mezian (ČSSD), který z pohledu rodilého Syřana se snažil odpovědět na některé otázky, které vznesl ministr i veřejnost v sále Gotického hradu.

>> více

Protihlasy (Pořad 168 hodin)

8.11.2015

Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer. Tak vzácná symbióza se hned tak nevidí. Většina národa a většina politiků se vezou na společné vlně. Sjednotili je uprchlíci. Strach z nich mají dvě třetiny Čechů. A většina politiků se ho rozptýlit nepokouší, až na pár výjimek, které se tu a tam ozvou. Od lidí to hned schytají a někteří necítí podporu ani ve vlastní partaji. Třeba lidovec David Macek jí kvůli tomu na protest opouští. V politické izolaci se ale necítí být jen on. Téma pro Terezu Strnadovou.

>> více

Vystrašené Čechy je třeba uklidňovat. Vzdělání Syřanů je srovnatelné s námi, říká Zemanův ministr Jan Kavan

4.11.2015

Ministr Zemanovy vlády a někdejší předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan jde proti proudu českého veřejného mínění, pokud jde o uprchlickou krizi. ParlamentnímListům.cz vysvětluje, proč se imigrantů navzdory problémům, které vidí, nebojí a zmiňuje se též o situaci v Sýrii a na Ukrajině.

>> více

Uprchlíky by měla mezi Čechy začlenit Charita, navrhuje ministerstvo vnitra. Ostatní neziskovky jsou proti

4.11.2015

Podle návrhu ministerstva vnitra by měla křesťanská nezisková organizace Charita ČR integrovat migranty do společnosti. Toto rozhodnutí rozhořčilo ostatní české neziskovky, které s uprchlíky dlouhodobě spolupracují. Návrh ovšem nepředpokládá, že by Charita ČR měla na starost uprchlíky sama, má být pouze zastřešující organizací.

>> více

"Panuje tu atmosféra strachu," varuje litoměřický senátor

30.10.2015

Lékař Hassan Mezian plánuje, jak pomoci uprchlíkům k integraci.

LITOMĚŘICE / Pacienty na Litoměřicku léčí 40 let, v kartotéce má 35 tisíc lidí. Hassan Mezian však nyní přemýšlí o tom, jak vyléčit svou rodnou Sýrii a zabránit tak eskalaci uprchlické krize. "Pokud budeme strkat hlavu do písku, čekají nás velmi těžké časy. Násilí totiž žádné ploty nezastaví," říká osmašedesátiletý senátor za ČSSD.

>> více

Za strach z uprchlíků mohou neúspěšní politici, říká senátor ze Sýrie

26.10.2015

Litoměřický senátor a lékař Hassan Mezian, který pochází ze Sýrie, vnímá v souvislosti s nynější uprchlickou krizí jako největší riziko pro českou společnost stále častější projevy nenávisti. Říká, že kdyby do Česka poprvé přijel dnes, dlouho by tu nevydržel.

 

>> více

Češi nejsou zlí a xenofobní, jsou jen vystrašení politiky

24.10.2015

Litoměřický senátor Hassan Mezian přišel do Československa ze Sýrie. MF DNES poskytl rozhovor o tom, jak vnímá současnou uprchlickou krizi, co si myslí o postoji Čechů či o Islámském státu.

>> více

Zeman odporně a nezodpovědně straší a sám nemá žádné zábrany, kritizuje Dienstbier

17.10.2015

Prezident Miloš Zeman svými výroky, že uprchlíci v Česku nebudou respektovat zákony a zavedou islámské právo, straší veřejnost. Hlava státu zná nálady lidí a snaží se udržet si popularitu. Vyplývá to z reakcí politiků, které ČTK obdržela.

Zástupci Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty označili Zemanova slova za xenofobní a populistická, podle nich prezident kompromituje Česko v cizině.

>> více

Burky zahalí krásu žen, prorokoval prezident

17.10.2015

Islámští utečenci nebudou podle prezidenta Miloše Zemana dodržovat a respektovat naše zákony a zvyklosti. "Budou mít právo šaría, takže nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce," řekl včera prezident při debatě se zaměstnanci Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích na Kroměřížsku.

>> více

Organizace chtějí lepší podmínky v uprchlických zařízeních

14.10.2015

Zlepšení podmínek v detenčních zařízeních pro uprchlíky patřilo k hlavním požadavkům zástupců neziskových organizací, s nimiž se obrátili na senátory z Platformy pro řešení a integraci uprchlíků. Požadovali také, aby senátoři nedopustili zpřísnění podmínek v těchto zařízeních, které prý přinese novela azylového a cizineckého zákona, kterou bude Senát projednávat.

>> více

Chuť pomáhat uprchlíkům vyvažuje křik lžinenávistníků a měsíčkářů

14.10.2015

Společný hlas dárců, dobrovolníků a lidí z neziskových a humanitárních organizací je navzdory vládní apatii stále silnější. Všem pomáhajícím za to patří velký dík.

>> více

Jediný muslim v českém parlamentu: Konvička je jako Islámský stát, šíří strach

26.9.2015

Martin Konvička je největší podvodník v České republice a šíří mezi lidmi strach stejně, jako to dělá Islámský stát. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl senátor Hassan Mezian (ČSSD), původem Syřan, který do České republiky přišel v 60. letech. Dnes o sobě tento lékař tvrdí, že se cítí jako Čech, přesto jej trápí, co se v současnosti děje v jeho rodné zemi a vůbec v situaci kolem migrační krize.

>> více

Kdyby syrští uprchlíci znali Česko, všichni by chtěli sem. Hovoří senátor, který také pochází z této země

25.9.2015

Senátor syrského původu Hassan Mezian (ČSSD) zavítal do čtvrteční Kauzy dne a pohovořil o uprchlické krizi. Posteskl si nad tím, že svět si dlouhá léta Sýrie nevšímal a na pořad dne se dostala až tehdy, když se tamní situace vymkla kontrole velmocí. Ty prý používaly Sýrii jako cvičné bojiště, a důsledky toho vidíme dnes. Lidé odtamtud prchají.

>> více

VIDEO: Nečekaná solidarita? Lidé z Chomutova a Litoměřic pomáhají uprchlíkům

25.9.2015

Chomutov, Litoměřice - Lidé z Chomutova a Litoměřic pomáhají uprchlíkům. Zatímco v Chomutově sbírka probíhá až do 29. září 2015 a zapojeny do ní jsou i obce v okolí Chomutova - Březno a obce z horského regionu St. Sebastian, v Litoměřicích proběhly sbírky dvě. Jednu pořádal Nadační fond Pro radostný život – MUDr. Hassan Mezian a druhou, která ještě probíhá, Diecézní charita Litoměřice.

 
>> více

Doktor ze Sýrie vyhlásil sbírku

22.9.2015

Senátor a lékař Hassan Mezian se zapojil do pomoci uprchlíků své rodné země - Sýrie.

>> více

Český senátor, narozený v Sýrii: Hranice Evropy nejsou hotelová recepce pro běžence

20.9.2015

Mládí prožil v Sýrii, ve svých dvaceti letech ale odešel do Československa, kde nejprve vystudoval medicínu a následně už ve středu Evropy zůstal. Přestože senátor Hassan Mezian (ČSSD) na Blízkém východě už 47 let nežije, aktuální uprchlickou krizi vnímá velice emotivně. "Když mi uprchlíci líčí své smutné osudy, opravdu mě to dojímá," řekl v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

>> více

Dienstbier: Česko je schopno přijmout až 15 tisíc uprchlíků

17.9.2015

Česko by bylo v tuto chvíli podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) schopno i s pomocí firem přijmout 7 až 15 tisíc uprchlíků. Republika by měla být solidární a nabídnout zemím s největším náporem běženců nabídnout pomoc i bez povinných kvót. Dienstbier to ve středu řekl na tiskové konferenci.

>> více

Nebudeme si přerozdělovat lidi jako kuřata z Agrofertu, udeřil Zahradil

16.9.2015

Do úterního Hyde Parku ČT24 zavítali hned dva hosté. Litoměřický senátor Hassan Mezian (ČSSD), jenž pochází ze Sýrie, a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Mezian znovu a znovu zdůrazňoval, že je v první řadě třeba zničit teroristy z Islámského státu, na čemž se musejí domluvit všichni velcí hráči. Zahradil vyplísnil německou kancléřku Angelu Merkelovou a jasně řekl, co musí od Evropy zaznít.

>> více

Solidarita by měla být samozřejmým parametrem jakéhokoli celoevropského řešení migrační krize

16.9.2015

Prohlásil to ministr Jiří Dienstbier na tiskové konferenci k tématu uprchlíků, která se konala dnes v budově Úřadu vlády ČR.

Tisková konference proběhla po jednání Výboru pro práva cizinců a Výboru pro práva dítěte Rady vlády Rady vlády pro lidská práva, které spadají do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

>> více

Evropská uprchlická krize

15.9.2015

Senátor Hassan Mezian a europoslanec Jan Zahradil v Hyde parku České televize.

>> více

Děkujeme, nejezděte

15.9.2015

DEPEŠE

Pokud k nám žádný Syřan nechce, povinnými kvótami to nezměníme, prohlásil v rozhovoru pro včerejší LN ministr vnitra Milan Chovanec. Výrok to není překvapivý, protože Chovanec jen opakuje totéž, co pravidelně zaznívá i od jiných členů vlády. Všichni chtějí do vysněného Německa, o nás nikdo nestojí, migranti tu nemají zázemí. Kdyby něco podobného prohlásil dejme tomu ministr kultury, jistě bychom mu neznalost problematiky nemohli vyčítat. Od šéfa resortu, který má pod palcem veškeré nakládání s cizinci, kteří se k nám dostanou, jde ale buď o záměrné vytěsnění jakýchkoliv témat, které byť jen okrajově souvisejí s integrací, nebo celkem otevřenou manipulaci se statistikami.

>> více

Horko v letním kině: Ohnivá galashow oslnila

14.9.2015

Litoměřice – Vůbec poprvé se v Litoměřicích o víkendu konal festival ohnivého a světelného žonglování. Dostal název Incendio a určen byl především dětem, které jinak nemají příliš šancí vystupovat před publikem. "Pokud má někdo na svou akci zájem o fireshow, zve většinou dospělé jednotlivce nebo členy uměleckých skupin," říká hlavní organizátorka ojedinělé události Veronika Jelínková.

>> více

Evropa musí vyndat hlavu z písku!

12.9.2015

PRAHA – Z Bruselu do nás rubou: buďte solidární a přijměte 3000 běženců! Česko ovšem neústupně trvá na dobrovolnosti a kvóty odmítá. Jejich kritikem je i ministr vnitra Milan Chovanec (45, ČSSD), který v pondělí letí tento postoj obhájit.

>> více

Nesmíme vychovávat nenávistné fašisty. Německo nasává novou krev. A Klausova petice?

10.9.2015

Jen populismus, kritizuje senátor Mezian, původem ze Sýrie

ROZHOVOR "Zaspala Evropa a celý svět," varuje senátor sociálních demokratů a lékař Hassan Mezian, který pochází ze Sýrie. Mezian proto apeluje na řešení důvodů migrační krize. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz také zmínil: "V České republice vyvoláváme sami proti sobě konflikty výchovou nenávisti vůči jiným etnikům, a to se otočí proti nám."

>> více

Víte, jak to dopadlo, když jsme Itálii nabídli pomoc s uprchlíky? V ČT vystoupil k migraci státní tajemník Prouza

7.9.2015

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v pondělním Hyde Parku České televize promluvil k uprchlické krizi. Vysvětloval mimo jiné, proč bychom neměli přijmout další tři tisíce uprchlíků, jak po nás požaduje Evropská komise. Popsal také, jak se zachovali Italové, když jim Česká republika nabídla pomoc. Jasně také řekl, proč je kritika Západu vůči České republice nespravedlivá.

>> více

Senátoři: V Česku chybí pragmatický přístup k uprchlické krizi

5.9.2015

Praha – Česku podle prohlášení 13 senátorů chybí pragmatický přístup k uprchlické krizi, reakce na ni prý byla dosud omezena jen na bezpečnostní a represivní opatření. Senátoři v prohlášení, které zveřejnili v souvislosti s dnešním pražským summitem premiérů zemí visegrádské skupiny, odmítli zneužívání krize k politickému prospěchu. Pod výzvou jsou podepsáni zástupci všech senátorských frakcí vyjma ODS a klubu Strany práv občanů a komunistů.

>> více

Laudát: Vláda chytá situaci za ocas. A toto mu na to řekl senátor se syrským původem

4.9.2015

V pátek večer došlo před kamerami České televize k tvrdému střetu mezi poslanci Ivanem Gabalem (KDU-ČSL) a Františkem Laudátem (TOP 09). Přeli se o to, jak současná vláda přistupuje k uprchlické krizi, přičemž padla ostrá slova i na adresu Karla Schwarzenberga, Andreje Babiše (ANO) či Miloše Zemana. Senátor Hassan Mezian (ČSSD) doplnil, že česká společnost umí být k uprchlíkům velmi vstřícná.

>> více

Tuzemská šance pro uprchlíky - Události, komentáře

4.9.2015

Senátor Hassan Mezian a poslanec Ivan Gabal v pořadu Události, komentáře České televize.

>> více

Is Czech anti-migrant sentiment fading?

4.9.2015

Anti-refugee rhetoric has been vociferous in the relatively homogenous Czech Republic, but the tide of public opinion may now be turning. Ian Willoughby reports from Prague.

>> více

Syrian-born senator praises wave of solidarity with refugees despite fear-mongering

3.9.2015

Senator Hassan Mezian, who was born in Damascus but has spent most of his life in the Czech Republic, says he welcomes the solidarity now being shown by some Czechs to Syrian refugees. But the country's only Muslim lawmaker strongly condemns efforts, including on the part of the president, to stir up anti-migrant feeling.

>> více

Nadační fond Pro radostný život – MUDr. Hassan Mezian zve na divadelní představení Všechno není košér

27.8.2015

Litoměřice - Zakladatelé Nadačního fondu Pro radostný život – MUDr. Hassan Mezian srdečně zvou na benefiční divadelní představení v divadle K. H. Máchy v Litoměřicích ve středu 16. září 2015 od 19 hodin. S hrou Všechno není košér vystoupí vynikající soubor Rádobydivadlo Klapý, který patří mezi nejlepší ochotnické soubory u nás a vyhrál mnoho prestižních ocenění na českých i zahraničních přehlídkách.

>> více

Psy miluji, pane Okamuro!

3.8.2015

Venčení psů pod okny arabských lázeňských hostí je podle prvního českého muslimského senátora HASSANA MEZIANA směšné. Sám chová dva psy. Děsí ho ale podněcování k nenávisti, hlavně výroky politiků. Třeba prezidenta Zemana. "Ponižuje a zastrašuje lidi s jiným vyznáním," tvrdí.

>> více

Šest mýtů o Syřanech v České republice

13.7.2015

Otázka přijímání syrských uprchlíků odhalila mezery v tom, jak Češi Syřany vnímají. Obě kultury k sobě přitom našly cestu už za minulého režimu, a mezi oběma národy existuje silné pouto. Syřané k nám mají často blíž než k arabskému světu.

Při jednání o přijetí uprchlíků ze Sýrie do České republiky jsme mohli slyšet hlavně o rizicích, souvisejících s pronikáním extremistů za hranice českého státu. Naopak chyběla možnost dozvědět se více o Syřanech, kteří v České republice již žijí.

>> více

Na Řeky věřitelé moc spěchali

11.7.2015

Na Řeky věřitelé moc spěchali říká Tomáš Prouza, státní tajemník pro EU. Bude prý ale pro všechny lepší, když Řecko nakonec v eurozóně zůstane

Vláda premiéra Alexise Tsiprase je nevyzpytatelná, a tak je těžké předpovědět, co bude nakonec v Bruselu prosazovat. Debata o reformách a dalších půjčkách se ale lehce může přehoupnout do žádosti o humanitární pomoc. A ta už se na rozdíl od řeckého dluhu bude týkat i Česka, vysvětluje ekonom Tomáš Prouza, který je premiérovou pravou rukou při jednáních s Evropskou unií.

>> více

Muslimský senátor Mezian: Zesměšňovat něčí víru nebo proti ní sepisovat petice není tolerantní

13.6.2015

ROZHOVOR Senátor sociálních demokratů a lékař Hassan Mezian, který pochází ze Sýrie, do Čech přijel studovat před téměř padesáti lety. Podle něj bychom měli muslimy rozlišovat na normální věřící a extremisty stejně jako u každého náboženství. Mnoho Arabů žije v Evropě bez jakýchkoliv problémů, extremistů je menšina.

>> více

Ústecký kraj čekají hudební benefice pro UNICEF. Pomohou dětem ze Sýrie

15.4.2015

Dubí, Teplice, Trmice – Ve třech městech Ústeckého kraje se během jednoho týdne odehrají benefiční koncerty na pomoc dětem v Sýrii.
"Uskuteční se pod záštitou velvyslanectví Syrské arabské republiky, ale také místopředsedkyně Senátu PČR Mgr. Miluše Horské, senátora za Litoměřicko, Roudnicko a Slánsko MUDr. Hassana Meziana a děkana Hudební a taneční fakulty Prof. Vlastimila Mareše," neskrývá svou radost Markéta Dietzová, pořadatelka série vystoupení.

>> více

Milana Petrásková z Dobříně je Ženou regionu 2014

19.3.2015

Litoměřice, Dobříň – Cena Žena regionu 2014 patří v Ústeckém kraji Milaně Petráskové, která provozuje v Dobříni u Roudnice nad Labem společně se svým manželem útulek Kočičí domov Sluníčko. Ocenění jí slavnostně předal v úterý v Litoměřicích, za přítomnosti zástupců soutěže a partnerů, senátor za Litoměřicko a Slánsko Hassan Mezian.

>> více

Inženýr Dolejš, jak ho neznáte. Mluvil o americkém konvoji a pořádně se rozpálil

18.3.2015

Senátor Hassan Mezian (ČSSD), místopředseda ODS, senátor Miloš Vystrčil a místopředseda KSČM Jiří Dolejš ve středečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o cestě prezidenta Zemana do Moskvy k uctění památky obětí druhé světové války. "Divím se, že chce někdo Zemanovi cosi zakazovat," poznamenal Dolejš směrem k české pravici. Přidal i ostrá slova na adresu konvoje NATO, který projede Českem, a dočkal se jednoho připomenutí.

>> více

Zemanova návštěva v Moskvě. Kam míří česká zahraniční politika

18.3.2015

Vystoupení senátora Hassana Meziana v Událostech, komentářích.

>> více

Rozhovor senátora Hassana Meziana pro pořad My a oni (Český rozhlas Regina)

7.3.2015

Vždy se zajímal o politiku, úspěšně řešil věci veřejné ve svém okolí a tak se díky důvěře voličů časem stal českým senátorem. MUDr. Hassan Mezian ale na české území vstoupil jako cizinec v roce 1967. Syrský původ je jedno z témat, o kterém mluvil.

>> více

Populists helping ISIS sow fear, says sole Czech Muslim legislator Hassan Mezian

2.3.2015

Hassan Mezian is the only Muslim legislator in the Czech Parliament. The Social Democrat senator moved to Prague from Damascus to study medicine in 1967, and, apart from spells in his native Syria and elsewhere, has spent most of his life practicing in the central Bohemian town of Litoměřice. When we met at the Senate, our conversation took in Syria, Czech Muslim life, and growing anti-Muslim populism in politics. But first I was curious to hear about Dr. Mezian's period treating Bedouins during his military service.

>> více

Volím, volíme - nevolíš, nevolíte?

20.2.2015

Tak zní časování politické participace migrantů podle gramatiky Rady vlády pro lidská práva. Jak se to stalo, že většina cizinců znovu nedostala volební práva na komunální úrovni, ani nemohou být členy politických stran?

>> více

Černochová má povrchní pohled na věc, říká muslimský senátor (Rozhovor pro DVTV)

16.2.2015

 V Česku se cítím bezpečně, tvrdí senátor muslimského vyznání Mezian /ČSSD/ a dodává, že poslankyně Černochová /ODS/ pro něho není teologickou autoritou a radikální muslimové u nás prakticky nejsou.

>> více

Syrský lékař a senátor ČSSD: Islám nám neublíží, Konvička patří na psychiatrii. Jak to, že ještě je v akademické obci?

1.2.2015

Senátor Hassan Mezian (ČSSD) se narodil v Sýrii, již půlstoletí ale žije v Česku a v rozhovoru pro server iDnes.cz říká, že Češi jsou schopni odlišit normální muslimy od extremistů. V naší zemi navíc prakticky neexistuje muslimská komunita. Docent Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme prý patří na psychiatrii. Jasný názor má i na karikatury časopisu Charlie Hebdo a na spor prezidenta Zemana s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

>> více

Islám nemá ve svém učení násilí, říká senátor Mezian, lékař ze Sýrie

31.1.2015

Moje žena ani sestry v Sýrii šátek nenosily, český národ dokáže rozeznávat extremisty od normálních lidí, říká lékař Hassan Mezian. Do Československa se přestěhoval ze Sýrie už téměř před padesáti lety. Zůstal a nyní je senátorem za ČSSD. "Islám, pokud vím, nemá násilí ve svém učení," říká Mezian.

>> více

Právo šaría je středověk!

26.1.2015

Muslimský senátor Hassan Mezian: Před 48 lety přijel do Česka z rodné Sýrie, ze které teď tzv. Islámský stát udělal peklo na Zemi

LITOMĚŘICE – Islámský terorismus ve světě, muslimové v ČR – žhavá témata! Senátor Hassan Mezian (67) je u nás jediným ústavním činitelem, který věří v Alláha a říká: Teroristé jsou zločinci a s náboženstvím nemají nic společného!

>> více

Přijmeme uprchlíky ze Sýrie. Křesťany, nebo i muslimy?

19.1.2015

Přijmout uprchlíky ze Sýrie je správné, shoduje se většina politických stran. ODS a TOP 09 by však rády umožnily vstup pouze křesťanům, nikoliv muslimům. Že se při výběru uprchlických rodin zohlední i víra, připustil již dříve také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Někteří jeho kolegové ze strany jsou však proti.

>> více

Jediný muslimský senátor: Za rostoucí nesnášenlivost mohou neřešené sociální problémy

16.1.2015

Jediným muslimským senátorem je v naší zemi Hassan Mezian (ČSSD), který pochází ze Sýrie. Sám se s negativními reakcemi na svůj původ setkává jen minimálně. A prý jich nepřibylo ani v posledních letech, kdy v Česku narůstá islamofobie a strany jako Úsvit na xenofobní rétorice stavějí svůj program.

>> více

Populismus ničí demokracii, říká jediný muslimský senátor v Česku

16.1.2015

Hassan Mezian je v mnoha ohledech typický představitel muslimské komunity v Česku. Z rodného syrského Damašku přišel do země v roce 1967, aby tu studoval medicínu. O dva roky později potkal svou nastávající manželku, narodily se jim děti a Mezian už v Česku zůstal. V jedné věci se však Hassan Mezian liší – jde o jediného muslima mezi českými ústavními činiteli. V roce 2012 se stal senátorem za obvod Litoměřice.
Sedmašedesátiletý lékař se po bezmála padesáti letech v novém domově už Syřanem být necítí. "Nemám rád škatulkování. Já jsem Čech, a pokud chcete něco přidat, tak ještě sociální demokrat," říká otec tří dětí, který do ČSSD vstoupil v roce 2004. Podobně se staví i ke kategorii muslim. "Jsem prostě věřící. Věřím v Boha a konání dobra. To je morální kodex všech náboženství," dodává.

>> více

Uprchlíci potřebují zastavit násilí, většinou nikam emigrovat nechtějí, říká senátor Hassan Mezian

13.1.2015

Senátor Hassan Mezian (ČSSD) je členem zahraničního výboru a jako jeden z mála českých politiků hovoří plynule anglicky, francouzsky a arabsky. Pro své znalosti arabského světa spoluvytváří postoje zahraniční politiky České republiky vůči arabským zemím a zabývá se i otázkami utečenců. "Uprchlíci potřebují ukončit násilí a vrátit se domů. Jakákoliv úvaha o umístění uprchlíků jinde je špatně promyšlené tzv. demografické inženýrství," říká v rozhovoru pro Investigate.cz.

>> více

Mnohé islámské státy jsou našimi spojenci, upozorňuje senátor Mezian

15.11.2014

"Od počátku jsem každý den války považoval za krok k destabilizaci nejen oblasti Středního východu a k další radikalizaci např. ve smyslu vzniku takzvaného Islámského státu. Co se bude dít dále, nedokáži odhadnout. Bohužel neočekávám nic optimistického." Tak okomentoval dění na Blízkém východě Hassan Mezian (ČSSD), rodák ze Sýrie. V Česku žije ale již téměř 50 let a vystudoval zde i medicínu. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se rozpovídal nejen o problémech, které jsou spjaty s českým zdravotnictvím, ale také o důvodech, které ho vedly do politiky.

>> více

V Hostěnicích je Soukup nepřekonatelný

31.7.2014

Dvanáctý ročník triatlonu ovládl už popáté. V ženské kategorii triumfovala Vachulková, Nula zvládla nejlépe štafety

 

>> více

Senát chce umožnit další existenci lesních mateřských škol

24.7.2014

Praha - Senát chce umožnit další existenci lesních mateřských škol. Nemusely by podléhat povinné registraci podle zákona o dětských skupinách. Nevztahovaly by se tak na něj přísné hygienické požadavky, které by nedokázaly splnit. S touto změnou dnes senátoři po tříhodinové debatě vrátili zákon o dětských skupinách Sněmovně, která ovšem podobnou úpravu už jednou odmítla. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) k úpravě zaujala neutrální postoj.

>> více

Dětský den v roudnické nemocnici

19.6.2014

V pátek 13.6.2014 se v areálu Podřipské nemocnice s poliklinikou konal historicky první dětský den pro děti zaměstnanců a pacientů. Do areálu nemocnice si našlo cestu téměř dvě stě dětí spolu se svými rodiči. Kromě tradičních dětských atrakcí nechybělo občerstvení v podobě pražené kukuřice či marinovaných steaků. Velký zájem dětí přilákalo vystoupení dětské zumby, cvičených psů, ukázka práce policie ČR či Hasičského záchranného sboru.

>> více

MFF České Středohoří v Třebívlicích

19.5.2014

Před několika hodinami skončil úspěšně IV. Folklorní festival České středohoří v Třebivlicích, Průvodem včele s Baráčníky od Vinařského závodu až k rybníku na kterém se pyšnil vodník, byl na pódiu festival zahájen. Návštěvníků přišlo na programy přes větrné a chladné počasí přišlo na tři sta.

Roztančené odpoledne začalo a soubor Krušnohor, který se za rok rozrostl nejen o nové členy taneční sekce, ale i o nové muzikanty, rozsvítili opět i Marjánci, kteří nezklamali, odpoledne i přes malou nepřízeň počasí pokračovalo velice úspěšně soutěžemi v pojídání koláčů. Letos festival navštívili zahraniční soubory Bokud Djerdan Kosovo a Plavsko Jezero Černá Hora.

>> více

Senátoři pustili experty kritizovaný zákon o Šumavě do druhého čtení

23.4.2014

Návrh zákona, který podle vědecké obce a ekologických organizací prakticky ruší ochranu přírody na Šumavě, prošel v Senátu do druhého čtení. Ruku pro něj zvedlo sedmapadesát z jedenasedmdesáti přítomných senátorů.

>> více

Ples Podřipské nemocnice se vydařil

24.3.2014

Reprezentační ples roudnické nemocnice připomněl dávnou tradici zdravotnických plesů v Roudnici nad Labem. A to nejenom názvem, ale i obsahem. V sobotu 22.3.2014 se ve 20:00 hod začala psát možná nová historie nejenom zdravotnických plesů, ale celé nemocnice. Ze záře operačních lamp a vyšetřovacích svítilen se zaměstnanci nemocnice přesunuli pod světla slavnostního sálu KD Říp. KD Říp byl postaven ve stejné době jako roudnická nemocnice, a snad proto jsme se v jeho sále cítili tak dobře. Vše odstartovalo vystoupení tanečního páru Pavla Zajícová a Marek Lhotský, kteří zábavu skvěle zahájili a jejich figury si vysloužily první velký potlesk večera.

>> více

Poslanci a senátoři se sešli na ČLK

20.2.2014

Po listopadových parlamentních volbách je v současnosti mezi poslanci 21 a mezi senátory 14 lékařů nebo lékařek – členů České lékařské komory. Na pozvání prezidenta ČLK se 22. 1. 2014 uskutečnilo další neformální setkání lékařů – členů ČLK, kteří jsou poslanci nebo senátory. Na setkání byli pozváni též poslankyně Zdena Marková (KSČM) a poslanec Ing. Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), kteří sice nejsou lékaři, ale problematikou zdravotnictví se dlouhodobě zabývají a spolupracují s ČLK.

>> více

V Kmetiněvsi rozsvítili strom

16.12.2013

Kmetiněves – Všichni, kteří měli zdravé ruce a nohy připravili u nás v obci dětem vše potřebné pro to, aby se jejich snažení dobralo k úspěchu a tím i k dětským rozzářeným očičkám! Již v poledne přijela děti zkrášlovat do školy a školky Hanička Špinarová z Ouholic různými tetovačkami a malůvkami na obličej. Nejdříve bylo postaveno pódium a dále nastalo jeho zkrášlování, přívod elektřiny a zajištění všeho potřebného, včetně svařáku pro dospělé a dárků pro děti. Jen jsem se dostavil na úřad, už tam čekali první milí hosté včetně našeho senátora Hassana Meziana. Děti byly připraveny včetně kantorů, takže vše mohlo začít!


>> více

Kraj zaplatí nové sídlo úštěcké záchranky

1.11.2013

Ústecký kraj zaplatí stavbu základny záchranné služby v Úštěku. Zřízení této výjezdové základny řeší limit dosažitelnosti stanovený dojezdovou dobou do 20 minut v oblastech okresů Děčín, Litoměřice (u hranic s Libereckým krajem) a Ústí nad Labem (lokality obcí Valkeřice, Verneřice, Merboltice, Lovečkovice, Snědovice, Zubrnice a Homole u Panny). Sanitky tam nedojedou v zákonem stanové době.

>> více

Politici přijeli podpořit nemocnici

26.10.2013

V úterý 15. 10. 2013 navštívili Podřipskou nemocnici s poliklinikou v Roudnici nad Labem s.r.o. zástupci České strany sociálně demokratické senátor MUDr. Hassan Mezian a poslanec a místopředseda Poslaneckého klubu ČSSD a Výboru pro zdravotnictví MUDr. Jaroslav Krákora, aby vyjádřili podporu naší nemocnici. Také se velmi živě zajímali o problémy, se kterými se nemocnice potýká. Jedním z diskutovaných témat, byla současná velmi složitá situace ve zdravotnictví, kdy díky platné úhradové vyhlášce pro rok 2013 se ocitla většina zdravotnických zařízení v tíživé ekonomické situaci.

>> více

Znovuotevření porodnice v Roudnici

4.8.2013

Roudnická nemocnice od srpna obnovuje po roční pauze gynekologicko-porodnické oddělení s novým primářem MUDr. Janem Havlíkem. Otevřeny budou i odborné ambulance.

>> více

Začíná úsilí o zachování azylového domu

1.6.2013

Farní charita Lovosice provozuje od začátku března 2013 azylový dům pro mámy s dětmi a bezprizorní ženy bez dětí. V původním konceptu je z dotačního titulu získané veřejné zakázky ústeckého kraje provozováno celkem 10 lůžek a to v poměru 2 x máma s dětmi do 18let věku a 8 x osamocená bezprizorní žena. Díky tomuto poměru však k dnešnímu dni vznikl Farní charitě Lovosice, která je provozovatelem tohoto azylového domu, problém který může znamenat v tom nejhorším případě i zrušení celé služby.

>> více

Nemocnice je vděčná

19.5.2013

Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem slouží obyvatelům regionu již 138 let. V minulosti čelila opakovaně snahám o omezení její činnosti. Nikdy ale nebyla tak blízko uzavření, jako v roce 2012. Pokud by nemocnice dále normálně pracovala a logicky argumentovala proti svému zrušení, téměř jistě by to nestačilo. Čelila totiž politickému tlaku, kde nešlo o argumenty, ale o osobní prospěch několika jednotlivců. A tito političtí matadoři byli přesvědčeni, že občané svou regionální nemocnici ponechají svému dávno dohodnutému osudu. To se ale velmi spletli. Lidé z Roudnice nad Labem a okolních obcí se tomuto „ Mnichovu“ vzepřeli a bojovali všemi demokratickými prostředky proti diktátu této zájmové skupiny. A nakonec dosáhli toho, v co už nikdo nedoufal, tedy zachování kvalitní a moderní roudnické nemocnice.

>> více

Kolem 100 tisíc musí bejt

24.4.2013

U okresního soudu v Jičíně začal v pondělí další díl seriálu Vymetání korupce ze severních Čech. Před soudem stojí dva litoměřičtí soudci Josef Knotek a Ladislav Jelínek, soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová a tři severočeští podnikatelé Michal Motejl, Antonín Kühna Antonín Marčaník (ten popravdě zatím ne, k soudu nepřišel a soudce Theodor Petryšín jeho případ vyloučil k samostatnému projednání).

>> více

Patnáctý okresní myslivecký ples

1.4.2013

Stalo se již tradicí, že každoročně OMS Litoměřice v hotelovém zařízení Koliba Zahrada Čech společně pořádají myslivecký reprezentační ples. V letošním roce se uskutečnil 22. 3. 2013 ve velmi příjemném prostředí. Ples je součástí oslav devadesátého výročí založení Českomoravské myslivecké jednoty.

>> více

Ve Slaném se královsky tančilo

31.3.2013

Je sobota 23. března večer a do slánského Městského centra Grand míří dámy oblečené ve večerních toaletách, pánové v dobře padnoucích oblecích. Právě začíná jubilejní 10. ples královského města Slaný.

>> více

Mezian hlasoval pro žalobu Klause za velezradu

5.3.2013

Senátor Hassan Mezian  hlasoval pro podání ústavní žaloby na končícího prezidenta Václava Klause.

„Hlasoval jsem pro žalobu, neboť jsem jedním z 28 senátorů, kteří podepsali návrh, aby se žalobou plénum Senátu zabývalo," řekl Deníku Hassan Mezian.

 
>> více

Konopí je nejen droga, ale i léčí

17.2.2013

Pro využití konopí k léčebným účelům hlasoval i litoměřický senátor Hassan Mezian.

>> více

Krajník: Zlo bylo poraženo

14.2.2013

„Uzavření smlouvy na všechna oddělení způsobilo v Roudnici velkou euforii. Nyní ale stojíme na startu dalších věcí k řešení," konstatoval primář chirurgie Ondřej Krajník poté, co byla podepsána klíčová smlouva mezi roudnickou nemocnicí a VZP.

>> více

V Roudnici obnovují porodnici

13.2.2013

Roudnická nemocnice podepsala klíčovou smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Do regionu pod Řípem by se tak měl vrátit klid.

>> více

Zastavěná země: 10 fotbalových hřišť denně. Teď ještě víc

11.2.2013

Senát chce tento proces ještě urychlit. Jeho členové schválili změnu zákona, která sníží poplatky za vyjímání polí z půdního fondu a ulehčí výstavbu na zelených loukách. Poslanci podobný návrh už dvakrát zamítli.

>> více

Senátoři podpořili roudnickou nemocnici

1.2.2013

Roudnická nemocnice získala na senátní půdě podporu. Senátoři odhlasovali usnesení, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna uzavřela smlouvu na všechna stávající oddělení na pět let. Tedy i s dětským a gynekologicko-porodnickým oddělením.

>> více

Točili miliony, tak mi neříkej, že na pivo nesežene..."

22.1.2013

Zákulisí o zproštění obžaloby sociálního demokrata Lukáše Friedricha

>> více
načíst další
ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce