clear float
clear float
'

Senátoři podpořili roudnickou nemocnici

Roudnická nemocnice získala na senátní půdě podporu. Senátoři odhlasovali usnesení, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna uzavřela smlouvu na všechna stávající oddělení na pět let. Tedy i s dětským a gynekologicko-porodnickým oddělením.

Po dvouhodinové debatě, kde se u řečnického pultíku střídali zejména sociálně-demokratičtí senátoři, pro schválení usnesení zvedlo ruku 37 senátorů, patnáct se zdrželo a nikdo nebyl proti.

„Pečlivě jsem si vyslechl názory všech řečníků a jakmile nám Senát doručí usnesení, budeme se s ním seznamovat. Určitě vyzveme vedení roudnické nemocnice a budeme jednat," komentoval rozhodnutí Senátu ředitel  VZP Zdeněk Kabátek. „Zatím nechci předjímat, co bude."

Podle jednatele nemocnice Josefa Krajníka byl Senát poslední šancí jak docílit toho, aby VZP kývla na všechna oddělení na období pěti let. „Už jsme podepsali na dětské i gynekologii s ostatními zdravotními pojišťovnami, chybí nám jen VZP."

„To rozhodnutí senátorů bude mít na jednání s VZP dopad, neboť šéf pojišťovny tady byl. Teď záleží, jak se zachová krajské vedení VZP a konkrétně ředitel Petr Veselský," komentoval schválení usnesení primář chirurgie Ondřej Krajník. „Rozhodující slovo mají v Ústí nad Labem. Celostátní vedení VZP nám tvrdí, že nás podporuje."

Roudnická nemocnice stále s VZP nepodepsala smlouvu, přesto i v únoru bude zdravotní péče zachována. „Očekáváme, že ji dostaneme každým dnem. Ovšem pokud tam bude jen poslední verze, že zachována bude pouze interna 
a chirurgie, tak ji podepisovat nebudeme," uvedl Ondřej Krajník.  „Mám ale od ředitele Kabátka signály, že k dohodě dojde. Mrzí ho, že jsme ho při projevech nezmínili, že je zastáncem roudnické nemocnice. Nestihli jsme to.

Roudnická nemocnice získala podporu napříč politickými stranami. „Musel jsem vysvětlovat problematiku jednotlivým senátorům napříč senátními kluby.  Těší mě, že na straně Roudnice stáli i dva senátoři z ODS. Je to totiž o slušnosti, ne o politice. Nejvíce mě zajímá, jestli vedení litoměřické nemocnice  stále bude trvat na tom, aby roudnická nemocnice skončila," uvedl  po hlasování senátor Hassan Mezian.

„Jsem odpůrce petic v Senátu, nemají význam," reagoval na plénu senátor Zdeněk Schwarz z ODS. „Dopad reorganizace středočeského zdravotnictví je takový, že Praha poskytuje péči 45 % lidí z tohoto regionu. Pražské nemocnice jsou zahlceny, nezvládají to. To, co se děje, je destrukce. Jsem rád, že se na tom nepodílí ODS. Je to akce TOP 09. Přiznávám, že držím palce roudnické nemocnici a nechápu kroky současného ministerstva zdravotnictví."

„Uvědomuji si, co by zrušení roudnické nemocnice způsobilo, neboť jsem z Rumburku a my také usilujeme o zachování naší nemocnice," komentoval petici Jaroslav Sykáček z ČSSD.

Kritický k petici byl sociálně-demokratický senátor Pavel Lebeda. „Nechci být pasován za stoupence současné politiky ministra zdravotnictví. Je to především o medicíně a ne o penězích. Postupně malé periférní nemocnice ztrácí možnost poskytovat kvalitní péči. Argument s dostupností péče je falešný. Je potřeba vysvětlit občanům, že dostupnost je mylný argument. Pro pacienta uděláme více, když ho dáme na vyšší pracoviště. Bál bych se onemocnět a být hospitalizován v malé nemocnici."

Na to reagoval senátor Marcel Chládek z ČSSD. „Z některých vystoupení mám pocit, že někteří senátoři ztratili kontakt s realitou."

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je restrukturalizace nutná. „Od 90. let zmizely desítky nemocnic. V některých krajích transformace byla již udělána, někde probíhá. Restrukturalizace probíhá tak, jak ji naplánovaly pojišťovny.  Medicína se proměnila, zvláště v akutní péči. Ty nemocnice, které modernizaci nezvládly, mají lehčí případy a jsou pro pojišťovny tzv. levné," konstatoval. „Ministerstvo není subjekt, který reguluje zdravotní síť. Stanovuje jen pravidla. Faktem je, že za dostupnost zdravotní péče ručí kraje a zdravotní pojišťovny."


Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/senatori-podporili-roudnickou-nemocnici.html, 31.1.2013, autor: Radek Pešout

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce