clear float
clear float
'

Konopí je nejen droga, ale i léčí

Litoměřice mají jako první město v Ústeckém kraji specializovanou prodejnu nabízející léčebné produkty z konopí. Mast, sirup, olej či semínka mají nemocným pomoci od ekzémů, lupénky či bolestí pohybového aparátu.

"Lidé se chodí zatím spíše informovat, o co vůbec jde, jaké má konopí vlastně účinky na lidský organismus," přibližuje Lenka Čejková z litoměřické prodejny.

THC není rozhodující

Přestože se prodejna otevřela jen pár dní poté, co zákon o léčebném využití konopí prošel i Senátem, s legislativní novinkou to přímo nesouvisí. Prostředky jsou sice z výtažku konopí, ale prakticky neobsahují THC, tedy hlavní psychoaktivní látku nacházející se v této rostlině.

"Zato jsou v nich jiné látky jako například kanabidiol nebo kanabinol, které pomáhají zejména při léčbě kožních potíží," vysvětluje Jiří Stabla, který se výrobou prostředků z konopí zabývá. "Na celkový zdravotní stav mají blahodárný vliv třeba semínka, která obsahují všechny důležité látky, ovšem tolik diskutované THC v nich není. To je účinné jen v případě některých nemocí."

I když se tedy lze v přípravcích z konopí bez psychoaktivní látky obejít, v nových preparátech by se mohla objevit. "Samozřejmě o výrobě takových produktů uvažujeme. Musíme ale počkat, jak přesně bude nový zákon využití konopí upravovat," upozorňuje Stabla.

Schválení novely našlo kladnou odezvu i u většiny odborníků. "Hlasoval jsem pro tento návrh," říká Hassan Mezian, senátor za Litoměřicko a zároveň lékař. "Schválení tohoto alternativního prostředku ve zdravotnictví je dobrou zprávou pro pacienty s onkologickým, neurologickým, dermatologickým a jiným onemocněním. Určitě je to v jejich prospěch," podotýká Mezian s tím, že se už dnes ve zdravotnictví používají opiáty, jako je například morfium, jejichž vydávání je pod kontrolou. "Stejně tak využití konopí k léčebným účelům musí být přísně regulované, a proto bude výhradně na elektronický lékařský předpis," dodává zákonodárce.


Zdroj: 5+2 dny - Litoměřicko, 14.2.2013

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce