clear float
clear float
'

Kolem 100 tisíc musí bejt

U okresního soudu v Jičíně začal v pondělí další díl seriálu Vymetání korupce ze severních Čech. Před soudem stojí dva litoměřičtí soudci Josef Knotek a Ladislav Jelínek, soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová a tři severočeští podnikatelé Michal Motejl, Antonín Kühna Antonín Marčaník (ten popravdě zatím ne, k soudu nepřišel a soudce Theodor Petryšín jeho případ vyloučil k samostatnému projednání).

Ukazuje se, že korupce měla v tomto případě spíše přízemní charakter, kdy odměnou býval podle obžaloby úplatek ve výši několika tisíc či několika desítek tisíc korun. "Klientela" soudce Knotka bývala různá – nezdárný syn, odsouzení podnikatelé či mladý severočeský politik. Prostředníky mezi nimi a fotbalovým fanatikem Knotkem (v minulosti působil jako trenér, bafuňář či masér v několika klubech na Litoměřicku) pak většinou byli jeho různí kamarádíčkové z lokálního fotbalu.
Dotáhnutí případu k jičínskému soudu (soudci ze severu se z případu houfně vylučovali, a věc proto skončila na východě Čech) je další ukázkou dobré práce severočeských policistů a státních zástupců – na začátku věc spadala pod ústecké krajské státní zastupitelství, později ji převzal lounský okresní státní zástupce Radim Dragoun.

Toho soudce bych pověsil Knotek svým jednáním budil podezření již dlouho (v roce 2007 byl obžalován kvůli pokusu zahladit opileckou dopravní nehodu soudce Zdeňka Sováka – muže, který měl styky s lidmi okolo Berkova konkurzního gangu; strávil skoro tři roky mimo službu, soud pak nepřipustil odposlechy jako důkaz a on se mohl vrátit) a nitky podezření se postupně slily takřka v jistotu, díky které soud policii povolil, aby do jeho kanceláře instalovala kameru a mikrofon. A právě nahrávky pořizované mezi červnem a říjnem 2011 jsou korunním důkazem, který dovolil Knotka obvinit a posléze obžalovat hned z pěti různých skutků (v jeho případě jde o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení).

Jenže odhalovat kolegu nebývá vděčné. Dragoun říká, že se s žádným tlakem ani s do očí vyřčenou kritikou nesetkal, nicméně s odsudkem občas ano. "Mluvil jsem třeba s jedním soudcem, který nevěděl, že jde o můj případ. V nadsázce řekl, že by toho soudce pověsil, a já si pomyslel – no, dobrý. Jenže pak dodal – toho, který povolil ty odposlechy." Takže Toníku, Jelínek to nařídil Pondělní a úterní jednání jihlavského soudu bylo až překvapivě strohé. Svědci se houfně omlouvali a hlavně – všech pět souzených odmítlo vypovídat a odkázalo na své předchozí výpovědi. "Nemohl jsem se soustředit, nebylo mi dobře," tvrdil o jednom ze svých předchozích výslechů Knotek a dodával, že při něm zkolaboval. Právě při tomto výslechu se částečně přiznal, když de facto odsouhlasil jeden bod obžaloby. Šlo o jeden ze dvou případů, ve kterých Knotek podle obžaloby spolupracoval s Antonínem Kühnem (podnikatelem a fotbalovým mecenášem z Brozan nad Ohří). Předloni 25. srpna zašel Kühn ke Knotkovi do kanceláře a vyprávěl mu o nesnázích, do kterých upadl jeho známý podnikatel Roman Bečvařík. V jeho společnosti X-Car Luxury se děly leasingové podvody a Bečvařík od soudu vyfasoval tři roky vězení. Víc než polovinu si odseděl ve vazbě, nicméně pravomocný rozsudek si vyslechl na svobodě. Zbytek ho ještě čekal a den nástupu do vězení – 30. srpna 2011 – se hrozivě blížil.

Zachránit ho mohlo podmíněné propuštění, ovšem soudce Ladislav Jelínek (v Litoměřících měl podmíněná propuštění na starosti většinou on) nařídil jednání až na 21. října. Knotek si nejdřív v počítačovém soudním systému neoprávněně ověřil, že jde skutečně o Jelínka, pak za ním vyslal zapisovatelku Šindelářovou a nakonec za ním zašel i sám. Výsledek se dostavil. Jelínek jednání přesunul na 30. srpna a Bečvařík vězení na poslední chvíli ušel. Ještě před tím Knotek Kühnovi hlásil: "Takže Toníku, včera to Jelínek nařídil (odposlechy se budou u soudu pouštět až v květnu, internetový deník Insider je však již částečně zveřejnil)." Knotek za to podle obžaloby dostal od Kühna 30 tisíc korun, pět tisíc dal spojce Šindelářové a Jelínkovi slíbil flašku jeho oblíbené whisky.

Před soudem Šindelářová nevypovídala, nicméně v přípravném řízení přijetí peněz potvrdila s tím, že to chápala "jako půjčku či pomoc v nouzi", protože manžel byl zrovna tehdy bez práce. Mlčel i Jelínek, jen zopakoval, že "se nedopustil ničeho protizákonného". Jeho postoj je od začátku tento–Bečvaříka by na podmínku pustil tak jako tak a všechny obdobné případy se mají rozhodovat, pokud možno, ještě před nástupem do vězení.

To vůbec Kühn u Knotka orodoval ještě v jiné věci. Stavil se u něj 3. října a to, co vyšlo v případě Bečvaříka, chtěl zopakovat i u dalšího odsouzeného v případě leasingových podvodů, Milana Hájovského. Kühn podle odposlechů opět slíbil peníze, Knotek nabídku přijal, vše opět směřovalo k oslovení Jelínka, ovšem 27. října policie všechny podezřelé pochytala. Hájovský v úterý před soudem mluvil, ale jeho výpověď moc zajímavá nebyla – oba soudce podle svých slov nezná, Kühna jen okrajově ("jedna společná známá nás seznámila, sháněl prý tehdy nějaká vozidla, tak jestli bych mu nepomohl") a nikdy prý kvůli svému případu nikoho neovlivňoval: "To vůbec." Nadějný stotisícový politik V dalších případech se již Knotek činil sám a Jelínka nepotřeboval. Finále vůbec nejzávažnějšího skutku, za který je Knotek obžalován, proběhlo 22. září 2011. Knotek ten den soudil pro pomluvu mladého sociálního demokrata z Budyně nad Ohří Lukáše Friedricha. Rozhodl, že některé předložené důkazy – zachycená e-mailová komunikace a výpisy telefonních hovorů – jsou neprůkazné, a Friedricha osvobodil.

O co šlo? Krátce před komunálními volbami 2010 chytili strážníci v Litoměřicích dva mladíky, kteří podle nich vylepovali nactiutrhačné plakáty s podobiznou lídra tamní sociální demokracie Hassana Meziana a doprovodným nápisem "Já léčím trávou". Jedním z nich byl právě Friedrich – člen znepřátelené frakce ČSSD.
Případ doputoval k soudu, jenže věc dostal na starost Knotek. "Pokud vím, chytili ho při činu, soudce ho neodsoudil a státní zástupce se neodvolal. Na demokracii to má hrozný dopad," říká lékař a současný senátor za ČSSD Mezian. Za pravdu mu dává Dragounem u soudu čtená obžaloba, která Knotka viní z toho, že "nekonal nestranně a nezávisle".

Opět jsou klíčové odposlechy. Prostředníkem byl tentokrát dle obžaloby Michal Motejl (vlivný podnikatel, někdejší fotbalista a pozdější bafuňář). I on se stavil u Knotka v kanceláři a na nahrávkách je slyšet, jak se oba muži domlouvají, o kolik si mají říci. "Kdyby to byla babička, která je v domově, (...) tak se na to ani nevy....m, ale voni točili miliony, tak mi neříkej, že na pivo nesežene," říká v Insiderem zveřejněných odposleších Knotek. A Motejl odpovídá: "Dohoda byla jasná, já jsem mu to řekl: Ale počítej, kolem 100 tisíc musí bejt." Kpředání peněz však již kvůli zásahu policie nestihlo dojít.
Tady však Knotek nikdy žádné ovlivňování nepřipustil a od začátku trvá na tom, že důkazy byly skutečně pofiderní, a zproštění proto bylo na místě. Motejl (stejně jako Kühn) nevypovídali vůbec.

Řidičák a nezdárný syn Ke Knotkovi 26. září 2011 zavítal i trenér divizního fotbalového klubu FK Lovosice Antonín Marčaník a prosil, jak vyplývá z nahrávek, aby jeho známý David Houdek dostal zabavený řidičák, hned jak uplyne polovina jeho trestu. Knotek podle obžaloby slíbil, že zařídí, aby vše šlo rychle, a nechal si za to slíbit šest tisíc. "Nejsme nenažraný (...) Víš co? Ať ti dá šest litrů a máme tři každej. Ju? To je slušný tady za to. A já to uspíším," zachytily odposlechy soudce Knotka. Marčaníkův případ soud projedná samostatně, ani on však vinu nepřipouští. Když ho LN loni v říjnu oslovily, označil své obvinění za směšné a dodal: "Pana doktora (Knotka) znám dlouho a považuji jej za slušného člověka."

Poslední bod obžaloby se liší. V tomto případě za svého nezdárného syna Jana B. u Knotka orodovala (i ona znala soudce přes fotbal) jeho matka. Openíze v tomto případě nešlo a korupce se neprokázala. Knotek se tu přesto dopustil zneužití svých pravomocí. Jan B. jezdil setrvale bez řidičského průkazu a od různých soudů za to dostával různé tresty. Na podzim 2010 mu akutně hrozilo, že by mu mohl litoměřický soud jeden z jeho podmíněných trestů přeměnit na nepodmíněný (kvůli jeho dalším vylomeninám). Knotek to podle obžaloby vyřešil elegantně, když jeho spis "stopil" a nechal uplynout promlčecí lhůtu.

"Nezdárník" u soudu prohlásil, že o ničem neví. Jeho matka tvrdila, že se už styděla kvůli synovi chodit za advokátem, a nechala si proto radit od Knotka. "Řekl mi, že se někdy na spis zapomene, že se to promlčí," připustila. Vedoucí trestní kanceláře na litoměřickém soudě Renata Kozáková neměla s tímto konkrétním případem nic společného, nicméně obecně popsala, jak mohlo k promlčení dojít. Spisy jsou podle ní ve skříni "datumově rozděleny" a pokud některý z nich někdo vezme (jak to podle obžaloby provedl Knotek), nelze blížící se konec lhůty odhalit.

A zase ten Harangozzo U soudu mělo v úterý vypovídat ještě několik svědků, ale všichni se pro různé neduhy omluvili či prostě nepřišli. Zajímavá mohla být především výpověď Jana Harangozza (rychlostudenta z Plzně a někdejšího majitele Vysoké školy Karla Engliše), jehož jméno zaznělo na jedné z nahrávek pořízených u Knotka v kanceláři. Zajímavá proto, že jeho jméno spojuje všechny tři velké soudcovské kauzy posledních let – litoměřickou korupční aféru, Berkův konkurzní případ (zde byl Harangozzo obžalován a později pro nedostatek důkazů osvobozen) a zcela nedávnou kauzu pražského soudce Ondřeje Havlína (Harangozzo řídil opilý a Havlín zasahoval do vyšetřování jeho případu).

Další jednání naplánoval soudce Petryšín na 20. (a případně 21.) května. Soud zřejmě vyslechne ještě dva svědky (včetně zmíněného Friedricha). Promítat by se měly i nahrávky z Knotkovy kanceláře. Proti tomu však advokáti obžalovaných vehementně protestují, když argumentují tím, že prý byly pořízeny nelegálně. Dragoun nicméně nepochybuje, že soud korunní důkaz obžaloby přijme: "Ze strany obhájců jde o účelově citované nálezy Ústavního soudu. Nemám nejmenší pochybnosti o zákonnosti jejich pořízení."


Zdroj: Lidové noviny, 20.4.2013

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce