clear float
clear float
'

Jediný muslimský senátor: Za rostoucí nesnášenlivost mohou neřešené sociální problémy

Jediným muslimským senátorem je v naší zemi Hassan Mezian (ČSSD), který pochází ze Sýrie. Sám se s negativními reakcemi na svůj původ setkává jen minimálně. A prý jich nepřibylo ani v posledních letech, kdy v Česku narůstá islamofobie a strany jako Úsvit na xenofobní rétorice stavějí svůj program.

Podle pátečních Hospodářských novin se sedmašedesátiletý lékař Mezian už ani necítí být Syřanem, protože v naší zemi žije už bezmála padesát let. "Jsem prostě věřící. Věřím v Boha a konání dobra. To je morální kodex všech náboženství," říká ke svému vztahu k islámu.

K islamofobii není v Česku moc důvodů

Rozmach islamofobie a xenofobie v ČR přesto sleduje se znepokojením. "Je to populismem uměle vytvářené napětí. V Česku k tomu není moc důvodů. Většina muslimů jsou lékaři, právníci nebo obchodníci. Prezentují se svou prací, ne svým náboženstvím," řekl listu.

Podle jeho názoru je narůstající nesnášenlivost důsledkem špatně řešených sociálních problémů. Když se totiž lidé začnou obávat nezaměstnanosti nebo ztráty domova, začíná se hledat snadný viník. "Je to jako v medicíně. Když nedokážou problém řešit lékaři, pacient půjde k léčiteli," vysvětlil.

Podle něj je i zbytečná obava z toho, že každý uprchlík před válečným konfliktem chce emigrovat. Podle Meziana se většina z nich chce vrátit domů.


Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&, 16.1.2015, autor: vam

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce