clear float
clear float
'

Populismus ničí demokracii, říká jediný muslimský senátor v Česku

Hassan Mezian je v mnoha ohledech typický představitel muslimské komunity v Česku. Z rodného syrského Damašku přišel do země v roce 1967, aby tu studoval medicínu. O dva roky později potkal svou nastávající manželku, narodily se jim děti a Mezian už v Česku zůstal. V jedné věci se však Hassan Mezian liší – jde o jediného muslima mezi českými ústavními činiteli. V roce 2012 se stal senátorem za obvod Litoměřice.


Sedmašedesátiletý lékař se po bezmála padesáti letech v novém domově už Syřanem být necítí. "Nemám rád škatulkování. Já jsem Čech, a pokud chcete něco přidat, tak ještě sociální demokrat," říká otec tří dětí, který do ČSSD vstoupil v roce 2004. Podobně se staví i ke kategorii muslim. "Jsem prostě věřící. Věřím v Boha a konání dobra. To je morální kodex všech náboženství," dodává.


On sám se s negativními reakcemi na svůj původ setkával během života minimálně. A nepřibylo jich ani v posledních letech, kdy v Česku islamofobie narůstá a ke slovu se dostávají strany jako Úsvit, jež na xenofobní rétorice stavějí svůj program. Mezianovi pomáhá především to, že je ve svých domáckých Litoměřicích známým lékařem. Usadili se tu s manželkou Helenou hned po škole, dnešní dvojnásobný dědeček nastoupil do místní nemocnice. "Byl jsem nějaký čas obvodním lékařem a jezdil jsem se záchrankou, teď dělám rehabilitace. Lidé v regionu mě tak znají. Zpočátku byli mými pacienty a pak se stali mými přáteli," popisuje lékař, který základní vojenskou službu absolvoval v syrské nemocnici.


Později se Litoměřičtí stali i jeho voliči. V roce 2006 ho poslali do městského zastupitelstva, v dalších volbách mandát obhájil. Čtyři roky reprezentoval ČSSD i v krajském zastupitelstvu a před třemi lety politickou kariéru prozatím završil funkcí senátora. Porazil tehdy i "těžkou váhu" z ODS Alexandra Vondru. "Považuji program sociální demokracie za nejlepší řešení sociálního systému. Proto jsem vstoupil do strany," vysvětluje.


Přestože jeho osobně se nedotýká, rozmach islamobofie a xenofobie v Česku sleduje se znepokojením. "Je to populismem uměle vytvářené napětí. V Česku k tomu není moc důvodů. Většina muslimů jsou lékaři, právníci nebo obchodníci. Prezentují se svou prací, ne náboženstvím," říká. Podle něj je narůstající nesnášenlivost důsledkem špatně řešených sociálních problémů. Obávají-li se lidé nezaměstnanosti nebo ztráty domova, začíná se hledat snadný viník. "Je to jako v medicíně. Když nedokážou problém řešit lékaři, pacient půjde k léčiteli," vysvětluje.


I vyjádření některých politiků přispívají k tomu, že se mezi muslimy a teroristy dělá rovnítko – vedle zmíněného Úsvitu přispěl i prezident Zeman. Podle Meziana pak vzniká názorový extremismus, který je obdobně nebezpečný jako radikální islám. "Jediným řešením je demokracie. A ta je křehká a musíme si ji hýčkat. Politik nesmí mystifikovat. Když lidem podá špatné informace, přivolá fatální důsledky," míní senátor, jenž se věnuje zdravotnictví a tématu uprchlictví.


V tom plně souzní s postojem vlády. Což znamená pomáhat uprchlíkům v jejich domovském regionu, aby se po odeznění konfliktu mohli vrátit zpátky domů a mezitím zůstávali v blízkém prostředí. "To ovšem vyžaduje řešení konfliktu. Hlavní je zastavit násilí. Je jedno, kdo má pravdu, střílení musí přestat. Atmosféra násilí je strašná, každý prchá nebo drží zbraň, aby se bránil, či dokonce útočil," říká Mezian i v narážce na rodnou Sýrii, kde válka trvá čtvrtým rokem.


Podle senátora je zbytečná i obava, že každý uprchlík chce emigrovat. "Většina se chce vrátit domů. I já bych se vrátil, kdyby láska k ženě nebyla silnější," dodává druhý nejmladší syn z osmi dětí. Ostatně celá rodina Mezianů byla světoběžnická, do zahraničí a diplomatických služeb zamířily dvě jeho sestry.


Zdroj: Hospodářské noviny, 16.1.2015, autor: Kateřina Surmanová

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce