clear float
clear float
'

Právo šaría je středověk!

Muslimský senátor Hassan Mezian: Před 48 lety přijel do Česka z rodné Sýrie, ze které teď tzv. Islámský stát udělal peklo na Zemi

LITOMĚŘICE – Islámský terorismus ve světě, muslimové v ČR – žhavá témata! Senátor Hassan Mezian (67) je u nás jediným ústavním činitelem, který věří v Alláha a říká: Teroristé jsou zločinci a s náboženstvím nemají nic společného!

- Jak vnímáte terorismus a víru?

"V terorismu a radikalismu hraje víra velkou roli. Podle ní radikálové rozlišují lidi, aby jim mohli ubližovat. V některých zemích se víra píše i na občanský průkaz, kde bývá kolonka »náboženství«. A podle víry člověka zlikvidují, nebo nechají žít."

- Člověk si při těchto slovech vzpomene na nacistické Německo.

"Přesně tak! Nacisti likvidovali Židy bez ohledu na to, jestli jsou mírumilovní nebo ne. Za přibližně 47 let v Česku jsem se stal stoprocentním Čechem. Samozřejmě nosím v sobě duchovno, to znamená víru v Boha. Ale to pro mě neznamená, abych se prezentoval výhradně určitým náboženstvím. Náboženství nemá mít politický cejch."

- Chodíte do mešity?

"Ne."

- Jste pravověrný muslim?

"No, jak se to vezme. Kdo rozliší, kdo je pravověrný? Ve všech náboženstvích, i v islámu, je každý člověk hříšníkem. A kdo určí, jestli jsem hříšník nebo ne. Lidi jdou do ráje ne svou prací, ale milostí boží."

- Znáte se s vedoucími muslimů v Česku?

"Přibližně. Vídám je, vnímám jejich vystupování v médiích, občas na setkáních náboženských skupin na půdě Senátu jsem se s nimi setkal."

- Stojí muslimové o vlastní politickou reprezentaci v Česku?

"V žádném případě, ani se o to nesnaží. Náboženství a politika, to nesmí být."

- Islám je bráněn argumenty, že je mírumilovný, nebo případně se řekne, že přece existují i umírnění muslimové. Jak byste charakterizoval umírněný islám?

"Nejen islám, ale všechna náboženství jsou pro mír. A když se zneužívají, tak ti, co to dělají, jsou radikálové, teroristi nebo zločinci. Když řekneme o tzv. Islámském státu, že je islámský, tak jim pomáháme. To je zločinecká organizace a nevědí, co je to náboženství. Jsou to vrazi a neštítí se ničeho. V ničem jiném se nevyznají než v zabíjení, vydírání, organizovaném zločinu. Dát jim právě tu vlastnost islámu nebo jakéhokoliv náboženství, tím jim pomáháme."

- Jak vnímáte týdeník Charlie Hebdo, jehož redakci teroristé vystříleli?

"Velmi silně odsuzuji zločiny, a toto je těžký zločin. Zabili lidi pro jejich názor! A to bez ohledu na to, co ty karikatury značily. Ale řeknu vám upřímně, nesmál jsem se, když jsem to viděl. Nemám rád zesměšňování víry ostatních, ale neznamená to, že bych jim to vyčítal."

- A co jejich karikatura na titulní stránce po atentátu?

"Ale když to udělali podruhé, vidím, že to byla chyba. Oni štvali muslimy, že zesměšňovali jejich víru, a to považuju také za druh extremismu. Když dráždí toho druhého, ať se nediví, že se naštve. Oni věděli, co dělají."

- Muslimský starosta Rotterdamu řekl natvrdo, že komu z muslimů tady vadí svoboda, ať jde »do pr*ele«.

"Já jsem proti vulgarismům. To už je otázka vkusu. Ale jinak komu vadí svoboda slova... Víte, to otvírá další otázku, co to je svoboda. Až kam by měla být, hlavně v boji proti terorismu."

- Muhamed Abbas, šéf Muslimské unie, řekl, že by si přál paralelní islámské právo šaríu jen pro muslimy. Chápete proč?

"Pana Abbase neznám. Já jsem ho viděl v televizi poprvé. Muselo jim dát hodně práce ho někde vyštrachat. Je otázkou, proč přinesl téma šaría. Mluvilo se o něm v islámu ve středověku. To je to, co zneužívá tzv. Islámský stát. Některé země používají některé prvky, ale nikde v islámském světě se neuplatňuje zákon šaría. Většinou v arabských zemích je normální mezinárodní právo."

- Můžete nějak zaručit, že muslimové nebudou chtít začlenit do českého práva své náboženské prvky?

"Je to hloupost. Je to uměle vytvořený strach z neznáma. V muslimských zemích prodělávají určitou dobu, desítky let, vývoj v zákonodárství. Dělaly se zákony kompatibilní s ostatními zeměmi, šaría tam neexistuje, natož v Evropě."

- Ale pak se podíváte na Saúdskou Arábii, kde zakázali sněhuláky...

"Nikdy jsem neviděl sněhuláky z písku. Oni jsou možná hákliví na ztvárnění lidských bytostí, aby se to nepřeneslo do pohanství. Nechci to obhajovat. Ale v muslimských zemích existuje spousta sochařů, kteří dělají nádherné sochy."

- Čím si vysvětlujete, že většina teroristů pochází z muslimských zemí? Proč existují extremistické mešity v Evropě?

"Rozdělme tu otázku. Ve Francii žije muslimská komunita, která čítá několik milionů, a jsou to dobří Francouzi. Ústy francouzských politiků, že všichni jsou Francouzi bez ohledu na víru a názory. Ale jsou to extremisti až fašisti, kteří démonizují to, co není. Snaží se nahánět strach lidem, aby jim nabídli řešení. Tím získávají politické body, jsou to populisté."

- Ale proč většina extremistů je z muslimských řad?

"Přejdeme na téma boje proti terorismu a extremismu. V boji jsou tři hlavní metody. Prevence, prevence a prevence."

- A prevence je co?

"Za prvé odstranění a řešení ohniska konfliktu ve světě. V Sýrii probíhá násilí čtyři roky. Naši politici řekli, že každý den násilí zradikalizuje další zabijáky. Muslimů jsou zhruba 2 miliardy (1,6 miliardy, pozn. red.), čtvrtina lidstva. Terorismus nemá náboženství. V jejich činech žádné dobro není."

- Chcete říct, že to je sociální problém?

"Neřešení sociálních problémů může vést k radikalizaci."

- Nebojíte se války proti muslimům v Evropě?

"Vždy to hrozí. Ale budu mluvit o situaci v Česku. Muslima tu neuvidíte většinou ani z rychlíku, je jich tu málo. Já se bojím extremismu ve snaze přednést lidem mylné představy a nahánět strach."

- Jaké názory slyšíte na muslimy ve vašem okolí? Nemají strach z islámu?

"V Česku žijí vzdělaní lidé, kteří myslí, zapracují svůj mozek. Jsou kritici, takže normální člověk dokáže rozlišovat populistu. Instituce, které se zapojují do boje proti terorismu a extremismu, jsou na vysokém stupni profesionality."

- Je nějaká věc, kterou byste v komunikaci s Čechy vyčetl muslimům? Je tu znát horší nálada vůči nim...

"To je to, co extremisté chtějí. Aby se kvůli tomu komunity ve Francii a Británii zradikalizovaly a přešly do té zločinecké organizace. A největší pomocníci tzv. Islámského státu jsou extremisti z řad třeba IVČRN (Islám v ČR nechceme, pozn. red.)."

- Cítíte se dotčen Zemanovými výroky proti islámu?

"Nejsem obhájce islámu a nechci komentovat všechno, co říká pan prezident."

- Česko by mělo přijmout uprchlíky z vaší rodné Sýrie, ale váš spolustraník Milan Chovanec se na to prámům? moc netváří. Co si o tom myslíte?

"Je to citlivá otázka. Ne každý uprchlík chce emigrovat a ne každý emigrant je uprchlík. V okolních zemích jsou 3 až 4 miliony syrských uprchlíků, ale uvnitř Sýrie je 5 až 7 milionů uprchlíků. Je to demografické inženýrství jako ze špatného scénáře, abychom tyhle lidi přemístili. Oni se chtějí vrátit domů. Pomozme jim v Sýrii, je to méně nákladné, tady v Česku by to pro ně bylo utrpení. Naučit se česky, je to nádherná řeč, ale těžká."

- Proč vy osobně jste zůstal v Česku?

"Kvůli manželce, rodině a dětem. Původně jsem chtěl odcestovat, ale narodily se mi děti a zamiloval jsem se do této země. Mám tady rodinu, příbuzné, přátele. Cítím se tady doma."


Zdroj: Blesk, 26.1.2015, Autor: Etienne Blaha, zrk

Autor: Etienne Blaha, zrk

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/298437/muslimsky-senator-mezian-kde-abbase-vystrachali-saria-je-stredovek.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy


ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce