clear float
clear float
'

Syrský lékař a senátor ČSSD: Islám nám neublíží, Konvička patří na psychiatrii. Jak to, že ještě je v akademické obci?

Senátor Hassan Mezian (ČSSD) se narodil v Sýrii, již půlstoletí ale žije v Česku a v rozhovoru pro server iDnes.cz říká, že Češi jsou schopni odlišit normální muslimy od extremistů. V naší zemi navíc prakticky neexistuje muslimská komunita. Docent Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme prý patří na psychiatrii. Jasný názor má i na karikatury časopisu Charlie Hebdo a na spor prezidenta Zemana s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

"Já jsem věřící, vadí mi zneužití náboženství k teroru. Ti lidé, kteří zneužívají náboženství k teroru, mu vůbec nerozumí. Teroristé chtějí v Evropě rozsévat atmosféru paniky a neklidu. Extremisté se zase snaží vyvolávat islamofobii a nahánět strach lidem z neexistujícího, protože v České republice de facto neexistuje žádná muslimská komunita. Ti lidé jsou dávno integrováni, asimilováni do společnosti. Jsou většinou ze smíšených rodin a většina z nich náboženství neřeší," upozorňuje Mezian.

Lékař, který mimo češtiny ovládá ještě angličtinu, francouzštinu i arabštinu tvrdí, že islám neobsahuje výzvy k násilí, pokud je mu známo a docent Martin Konvička, jenž je předním představitelem iniciativy Islám v ČR nechceme, patří podle senátora na psychiatrii a Mezian nechápe, jak ještě může být členem akademické obce. Ve shodě s profesorem Tomášem Halíkem má totiž za to, že náboženství je třeba vykládat v historickém a kulturním kontextu, což Konvička nečiní.

Prozradil také, že jeho žena a sestry se nezahalovaly šátky. Do svých dvaceti let žil v Sýrii, pak odešel do Česka na studia a už tady zůstal. O své rodné zemi ale říká, že za jeho mládí tam ženy chodívaly oblečené, jak chtěly.

Charlie Hebdo a Zeman

A jak se senátor dívá na karikatury z časopisu Charlie Hebdo? "Jsou nevkusné. Nemám rád zesměšňování víry všeobecně, jakékoli víry. Ať křesťanské, židovské... Vulgarismy všeobecně nemám rád. Ale je to jejich právo a svoboda slova. Odsuzuji ten teroristický čin, který se stal ve Francii, jednoznačně," prohlašuje.

Ve sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) o boj s Islámským státem se Mezian staví na ministrovu stranu. Spíše než volání do zbraně ve jménu hrozícího nového holocaustu je třeba, aby se do boje s Islámským státem zapojily okolní arabské země.

"Nemám rád slovo Islámský stát, je to zločinecká organizace. Je to organizovaný zločin, který nemá s islámem nic společného. Islámské státy jsou i spojenci v boji proti těm zločincům," uzavírá.

.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=359843, 1.2.2015, autor: mp

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce