clear float
clear float
'

Inženýr Dolejš, jak ho neznáte. Mluvil o americkém konvoji a pořádně se rozpálil

Senátor Hassan Mezian (ČSSD), místopředseda ODS, senátor Miloš Vystrčil a místopředseda KSČM Jiří Dolejš ve středečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o cestě prezidenta Zemana do Moskvy k uctění památky obětí druhé světové války. "Divím se, že chce někdo Zemanovi cosi zakazovat," poznamenal Dolejš směrem k české pravici. Přidal i ostrá slova na adresu konvoje NATO, který projede Českem, a dočkal se jednoho připomenutí.

Hned v úvodu Vystrčil čelil otázce, proč ODS dříve hájila exprezidenta Václava Klause, když šel "proti proudu" politiky EU, ale dnes strana kritizuje Klausova nástupce Miloše Zemana za obdobné chování - kroky proti proudu. Podle Vystrčila to není totéž. Poklonit se mrtvým je jistě správné, ale Zeman by tak podle Vystrčila mohl učinit i v Česku. Jet do Moskvy v tuto napjatou dobu prý není vhodné.

V tu chvíli se ozval Dolejš. "Docela se divím těm, kteří to chtějí zakazovat, zakazovat by se to nemělo," zdůrazňoval komunista s poukazem na to, že se Zeman nejede poklonit Putinovi nebo snad Stalinovi, ale padlým.

Mezian k tomu dodal, že musíme ponechat otevřené komunikační kanály. "Musíme ponechat otevřený prostor pro určitý dialog," poznamenal senátor Mezian s tím, opačný postup by mohl vést k izolaci a další eskalaci napětí, případně k dalšímu násilí, před čímž on sám důrazně varuje.

Ukazují nám, kdo je tady pán, a my je máme ještě vítat, rozčílil se Dolejš

Následně se politici vyjadřovali k přesunu vojsk NATO přes české území. Podle komunistů je to harašení zbraněmi a provokace. "Na samotném cvičení nic špatného nebylo, ale tady nešlo o obyčejné cvičení, ale o ukazování svalů směrem na východ," prohlásil Dolejš. Podle jeho názoru se tímto ohrožuje mír na východě. "Tohle je demonstrativní akce, která má ukázat, kdo je tady pán, a ještě čekají, že budou vítáni chlebem a solí," rozčílil se Dolejš.

Podle Meziana to ale rozhodně není o demonstraci síly. V tom se shodl s Vystrčilem. Ten si ještě přisadil. "Pokud dnes bude někdo vítat americké vojáky, tak to nebude proto, že by je k tomu někdo nutil jako to bylo v dobách minulých," poznamenal směrem k Dolejšovi.

Nakonec přišla řeč i na petici proti prezidentu Zemanovi, která dnes dorazila do senátu. Politici se shodli na tom, že lze s prezidentem v mnohém nesouhlasit, ale je třeba respektovat jeho právo se vyjadřovat, takže není na místě požadovat jeho odchod z úřadu.


Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=366921, 18.3.2015, autor: mp

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce