clear float
clear float
'

Senátoři: V Česku chybí pragmatický přístup k uprchlické krizi

Praha – Česku podle prohlášení 13 senátorů chybí pragmatický přístup k uprchlické krizi, reakce na ni prý byla dosud omezena jen na bezpečnostní a represivní opatření. Senátoři v prohlášení, které zveřejnili v souvislosti s dnešním pražským summitem premiérů zemí visegrádské skupiny, odmítli zneužívání krize k politickému prospěchu. Pod výzvou jsou podepsáni zástupci všech senátorských frakcí vyjma ODS a klubu Strany práv občanů a komunistů.

Česká politická reakce na uprchlickou krizi se podle tvůrců výzvy "zatím omezuje na bezpečnostně-represivní složku", což je neadekvátní tomu, co se v Evropě a za jejími hranicemi děje.

"Schází naopak sebevědomý, pragmatický a dlouhodobě promyšlený postup, který bychom ve stabilní a relativně blahobytné středoevropské zemi očekávali. Řada politiků a političek se namísto tlumení šířící se paniky rozhodla téma bez skrupulí vytěžit a nenávistné emoce dále přiživovat," uvádí se v prohlášení senátorů v čele s Václavem Láskou (za SZ).

Chtějí prosadit taková řešení, která zajistí poskytnutí pomoci pro adekvátní počet uprchlíků a která zároveň neohrozí společenskou soudržnost či stávající rozsah sociálních služeb. Stát má podle nich právo odmítnout azyl ekonomickým migrantům, ne však lidem lidem prchajícím před perzekucí či válkami v jejich zemích původu.

Dlouhodobá koncepce

"Nechceme bagatelizovat strach lidí z bezpečnostních rizik spojených s migrací, ale budeme odmítat jakékoli pokusy o zneužití současné krize pro politický prospěch kohokoli," napsali senátoři v prohlášení. Patří mezi ně exministr vnitra František Bublan, senátor syrského původu Hassan Mezian (oba za ČSSD), bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) nebo místopředsedkyně horní komory Miluše Horská z klubu KDU-ČSL.

Senátoři se rovněž zavázali, že se budou zasazovat mimo jiné o zefektivnění azylového řízení v ČR, přípravu dlouhodobé koncepce migrační politiky a prosazování funkční evropské azylové politiky.

Zástupci horní komory parlamentu v prohlášení rovněž podpořili srpnovou výzvu vědců proti xenofobii a netoleranci, kterou naopak kritizovali bývalý prezident Václav Klaus nebo mluvčí současné hlavy státu Miloše Zemana."


Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/senatori-v-cesku-chybi-pragmaticky-pristup-k-uprchlicke-krizi-20150904.html, 4.9.2015, autor: ČTK

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce