clear float
clear float
'

Evropa musí vyndat hlavu z písku!

PRAHA – Z Bruselu do nás rubou: buďte solidární a přijměte 3000 běženců! Česko ovšem neústupně trvá na dobrovolnosti a kvóty odmítá. Jejich kritikem je i ministr vnitra Milan Chovanec (45, ČSSD), který v pondělí letí tento postoj obhájit.

- Islámský stát ve svém časopise zmínil Česko. Podle listu se vydalo na křižáckou válku proti islámu. Čeho se máme bát?

"Já myslím, že nejenom Česko, ale i ostatní země, které pomáhají Kurdům a jiným etnikům bojujícím s Islámským státem, jsou v hledáčku této organizace. Hrozí nám to samé, co dosud. Musíme být opatrní a obezřetní. Naše tajné služby jsou zefektivňovány, rozšiřujeme jejich počty. Důležitá je pro nás spolupráce s partnery po celém světě. Děláme maximum pro to, aby občané ČR nejenom že měli pocit bezpečí, ale aby tady bezpečno skutečně bylo. Zatím se to daří."

- Existuje jistota, že při přijímání běženců nejde v některých případech o buňky Islámského státu?

"Ta jistota nikdy stoprocentní nebude. Pokud sem bude Islámský stát vysílat agenty, tak to budou lidé připraveni na ty přijímací výslechy i zakrývání své identity."

- Jaký je váš postoj ke kvótám?

"Tak, jak jsou dnes nastaveny a prezentovány, nic neřeší. My jsme za poslední půlrok zachytili několik tisíc migrantů ze zemí, jako je Sýrie. Z těch několika tisíc Syřanů u nás požádalo dosud jen 69 o azyl a dostali ho. Takže my nevíme, co by měly ty povinné kvóty řešit. Jsme zásadně proti nim. Nás hlavně zajímá, jak ty Syřany a Eritrejce udržíme na českém území. Pokud je sem dovezeme, tak s největší pravděpodobností u nás stráví jednu noc a ráno se odeberou na nádraží a odjedou do Německa."

- Neříkají čeští politici včetně vás v souvislosti s kvótami doma něco a v Bruselu něco jiného?

"Tak já, když tam jezdím, říkám pořád to samé. V Evropě se nosí tzv. politická korektnost, že se některé věci neříkají »na plnou hubu«. Ale ta doba končí. Evropa musí vyndat hlavu z písku jako pštros a začít používat zdravý rozum. Povinné kvóty zdravým rozumem nejsou. Proto je nepodporujeme. A to, co vám říkám tady, budu říkat i v pondělí v Bruselu."

- Podle ministra Pelikána se ČR se svým odmítavým postojem dostává do izolace. I další ministři se podle něj necítí »úplně komfortně v postoji, který dnes zastáváme«. Jak to má vláda?

"Já jsem na té vládě seděl. Byla to asi hodinová debata o tom, co ty kvóty znamenají, na jejím konci všichni hlasovali. Jediný pan Pelikán byl pro přijetí kvót. Všichni ostatní se připojili k tomu, že povinné kvóty nepodpoří. Kolegové ve vládě jsou svéprávní lidé, kteří se určitě nebojí projevit svůj názor hlasováním. Izolace v Evropě? Mně už maminka říkala, že když všichni skočí z okna, jestli skočím taky? Já si myslím, že tady skákat nemáme. Zatím většina ministrů, krom jednoho, kvóty odmítá."

- Znamená příliv uprchlíků z arabských zemí konec Evropy? Jak to vnímáte vy?

"Uprchlíci míří do Evropy a ČR z mnoha zemí světa. Máme zhruba 29 národností, které jsme zachytili za poslední rok. Samozřejmě že ti lidé s sebou přinášejí svoji kulturu a návyky. Záleží, jak se podaří je integrovat. V ČR je velmi malá muslimská komunita, která vznikala za minulého režimu, nyní tady máme už druhou třetí generaci z těchto zemí. Výborné příklady integrace jsou i v politice, například senátor Hassan Mezian. Tito lidé se tady etablovali a lidé na ně pohlížejí jako na vlastní. Ty příklady pozitivní integrace tedy existují."

- Kritizují nás za nelidský přístup k uprchlíkům v uprchlických zařízeních. Proč jim bere policie mobily a dává jim pouta?

"Ti lidé porušili zákon. To jsou migranti, kteří jsou nezákonně na území ČR. Když vás v USA chytnou jako nelegálního migranta, chovají se k vám úplně stejně. Mobil jim sebereme, mají karty, můžou volat z automatů, které jsou k dispozici v těch zařízeních. Mají přístup k internetu. Já to zařízení navštívil. Je tam sucho, teplo, dostanou najíst, mají na výběr ze třech jídel... Musí strpět proceduru, kterou stát určuje podle evropského práva. Pouta na rukou mají pouze po dobu převozu. Podle mezinárodních dohod se je snažíme vracet do té země, odkud přišli. Na území ČR by neměl být jeden jediný migrant bez registrace. Každý, kdo přijde do Evropy, překročí schengenskou hranici, a tak má povinnost se registrovat."

- Existuje nějaký expertní tým, který má studii o tom, kolik imigrantů jsme schopni pojmout, a Češi tak byli klidnější?

"Existuji expertizy ministerstva vnitra, které se v čase mění. Máme plány na každou situaci, která by mohla nastat. Ty plány se upravují. Máme například krizový plán, kde jsme se obávali zatím největší migrační vlny, což byla Ukrajina, kde se počítalo s příchodem až 50 tisíc Ukrajinců. I tuto vlnu bychom zvládli. A u nich hrozí na rozdíl od Syřanů, že budou chtít v ČR zůstat jako v cílové zemi."

- Ubytoval byste u sebe uprchlíka jako třeba finský premiér Juha Sipilä?

"Já myslím, že domov je pro rodinu. Stát se o imigranty stará dobře. Některým populistickým gestům politiků já nerozumím. Ten stát se umí postarat o své občany, potřebné i pro imigranty."


Zdroj: Blesk, 12.9.2015, autor: Marcel Mihalik

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce