clear float
clear float
'

Nebudeme si přerozdělovat lidi jako kuřata z Agrofertu, udeřil Zahradil

Do úterního Hyde Parku ČT24 zavítali hned dva hosté. Litoměřický senátor Hassan Mezian (ČSSD), jenž pochází ze Sýrie, a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Mezian znovu a znovu zdůrazňoval, že je v první řadě třeba zničit teroristy z Islámského státu, na čemž se musejí domluvit všichni velcí hráči. Zahradil vyplísnil německou kancléřku Angelu Merkelovou a jasně řekl, co musí od Evropy zaznít.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prozradil, že bylo Česku vyhrožováno, že přijde o peníze z fondů EU, pokud bude dál odmítat povinné kvóty pro uprchlíky. Je ovšem třeba říci, že se od tohoto kroku distancovali jak předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, tak německá kancléřka Angela Merkelová. Hosté ve studiu ČT se shodli, že by to byl absolutně nepřijatelný krok. Mezian navíc zdůraznil, že debata o kvótách zastiňuje podstatu uprchlické krize. Zahradil mu dal jasně za pravdu a Evropskou komisi v tomto smyslu označil za bezradnou.

Evropa musí jasně říci: Nejezděte sem, míní Zahradil

EU se musí postarat o ochranu svých vnějších hranic. "V krajním případě je to použití i netradičních sil, může to být i armáda. Ono to nevypadá příliš pěkně, vyvolává to jakési reminiscence na doby minulé, ale je vidět, že velké evropské země nemají problém s ostrahou hranic, když je potřeba," podotkl europoslanec. Následně upozornil na to, že Itálie či Řecko v minulých měsících a letech nahlas neříkaly, že potřebují pomoc s ostrahou hranic.

"EU musí také jasně vzkázat do krizových oblastí, že Evropa není schopna ani ochotna přijmout všechny. V tomto smyslu byl velmi nešťastný vzkaz německé kancléřky Angely Merkelové, že přijme všechny Syřany. Ten vzkaz z Evropy by měl být přesně opačný: Nemůžeme vás přijmout všechny, rozmyslete si to, ta cesta je velice nebezpečná," konstatoval Zahradil. Následně si kladl otázku, jak vlastně budeme nutit uprchlíky, aby zůstali v zemi, ve které zůstat nechtějí. Na to by měli evropští politici odpovědět.

Podle senátora ovšem ani to nestačí. V první řadě je prý třeba zničit Islámský stát, na čemž se musejí diplomaticky domluvit velcí hráči. "Domnívám se, že Islámský stát dostává i určitou podporu zvenčí," poznamenal Mezian, podle něhož to musí přestat. Připomněl také, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipiová varovala před tím, aby Západ vojensky podporoval opozici proti Asadovi. I to prý ukazuje, že se mocnosti musejí posadit k jednomu stolu a diplomaticky jednat.

Zahradil však v diplomatickou cestu řešení krize příliš nevěří, protože tu proti sobě stojí zájmy Ruska a Spojených států. Zásadní podle europoslance je, aby Írán jakožto regionální mocnost nezískal jadernou zbraň. Pokud by k tomu přece jen došlo, mohly by se dít věci dosud nevídané v tom nejhorším smyslu slova.

Europoslanec se zastal exprezidenta Václava Klause, jenž hovoří o tom, že uprchlická krize ohrožuje evropskou civilizaci. Totéž přece říká dánská vláda, která v uprchlických táborech platí reklamu a uprchlíky odrazuje od cesty do EU. To podle Zahradila musí dělat celá Evropa.

Každý Syřan je v ohrožení, upozornil Mezian

Mezian v tu chvíli oponoval, že Syřanům opravdu jde o život, protože v zemi zuří válka, i když nejde jen o ni. "Každý Syřan je v ohrožení," konstatoval ve studiu muž, jenž ze Sýrie pochází a dodnes tam má příbuzné. Osobně se prý byl podívat v zařízení v Bělé pod Bezdězem a většina uprchlíků dočasně umístěných tam skutečně pochází ze Sýrie. Jako rodilý Syřan to prý zkrátka umí odhadnout např. v rozhovorech s běženci.

A jestliže dnes mnozí lidé, politiky nevyjímaje, říkají, že uprchlíci pro nás představují riziko, podle Meziana to není tak zlé, jen je třeba spolehnout se na práci našich tajných služeb, kterým senátor věří. Člen horní komory Parlamentu se prý mnohem více bojí extremistů a jiných osob, které by rozsévaly ve společnosti nenávist proti muslimům. Podle Meziana nesmíme zapomínat, že proti Islámskému státu v pozemních silách bojují právě muslimové. Západ je podporuje jen ze vzduchu.

Před přílišnou hysterií varoval i Zahradil. Česká republika v minulosti už prokázala, že se umí o uprchlíky postarat, ale premiér Bohuslav Sobotka bohužel neřekl, kolik uprchlíků skutečně zvládneme přijmout, z jakých zemí a jak je případně budeme prověřovat. Vše na principu dobrovolnosti. "Násilím nadiktované kvóty, kde se lidé přerozdělují jako kuřata z Agrofertu, to si nemůžeme dovolit," zaznělo od Zahradila. Ani on se prý nebojí muslimů, kteří ostatně zasedají i v Evropském parlamentu. Trochu mu však schází jakési důraznější prohlášení, v němž by většina muslimského světa odsoudila islamistické radikály.


Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=399450, 15.9.2015, autor: mp

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce