clear float
clear float
'

Jediný muslim v českém parlamentu: Konvička je jako Islámský stát, šíří strach

Martin Konvička je největší podvodník v České republice a šíří mezi lidmi strach stejně, jako to dělá Islámský stát. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl senátor Hassan Mezian (ČSSD), původem Syřan, který do České republiky přišel v 60. letech. Dnes o sobě tento lékař tvrdí, že se cítí jako Čech, přesto jej trápí, co se v současnosti děje v jeho rodné zemi a vůbec v situaci kolem migrační krize.

Co říkáte na rozhodnutí, že by si státy EU měly mezi sebe rozdělit uprchlíky na základě povinných kvót, jak to vyplynulo z úterního jednání ministrů vnitra?

Podle mého názoru není otázka kvót podstatná. Je zavádějící, zavádí to skutečný problém někam jinam, když se řeší několikatisícové kvóty. Problém není několik tisíců, například v Sýrii se jedná o polovinu země. Jedenáct milionů Syřanů je na útěku, sedm uvnitř Sýrie a čtyři v okolních státech, kteří žijí v uprchlických táborech nebo i mimo ně. Válka v Sýrii už trvá čtyři a půl roku a lidi tam nevidí světlo na konci tunelu.

Dali se do pohybu, protože jejich děti nechodí do školy, nejsou očkovány, místní mají jen základní potřeby, žijí ve stanech a v provizorních podmínkách. Ti, kteří zůstali v zemi, jsou pod přímým ohrožením, nejen válečným, ale i kriminálním, protože v období války a násilí rostla kriminalita, zločin, unášení lidí. Lidé tam unesou někomu dítě a chtějí po něm částku srovnatelnou s cenou jeho domu, jinak uříznou dítěti hlavu a pošlou mu ji.

Jinými slovy by se měly v první řadě řešit hlavně příčiny migrace v místech konfliktů?

Určitě. Bez řešení příčin bude situace nejen pokračovat, ale bude ještě horší. Bude růst zločinnost mezi lidmi, kteří prchají ze země, ale nejsou ještě integrovaní v okolních státech. Je to nejlepší prostředí pro kriminalitu, pro radikalizaci, pro přiklonění se k teroristům a takzvanému Islámskému státu. Řešení problému je likvidace IS a ukončení násilí hlavně v Sýrii.

Je tedy podle vás čas na vojenskou intervenci?

Jako součást politického řešení určitě. Musí být ale současně s politickým řešením.

Exprezident Václav Klaus zkraje týdne na tiskové konferenci prohlásil, že lidé, kteří do Evropy skutečně prchají kvůli ohrožení, tvoří jen mizivou část z celkové množiny migrantů. Co na to říkáte?

Připomíná mi to situaci z francouzské revoluce za Marie Antoinetty, když lidé protestovali, že nemají chleba, a bylo jim řečeno, aby jedli dorty. On žije ve svém světě, který je utržený od reality. Tohle nejsou slova člověka, který ví, co se děje. My v tom problému žijeme, jsme ve stálém styku s problémem.

Jak vůbec vy, člověk se syrskými kořeny, osobně vnímáte celou situaci kolem uprchlíků?

Lhal bych, kdybych vám řekl, že to není emoční. Je to pro mě emoční. Když slyším příběhy těch lidí, je to pro mě hodně smutné. Ale nejen pro mě, i pro Čechy. Když se bavíte s lidmi a oni vidí, jak trpí lidi v Sýrii a vidí problémy uprchlíků, tak i čeští lidé jsou z toho smutní.

Minulý týden jsme uspořádali sbírku na pomoc uprchlíkům. Měla trvat tři čtyři dny, ale během dvou hodin se obě dvě místnosti naplnily věcmi až po strop. Lidé přitom nedávali pouze použité věci, ale dokonce kupovali nové věci, udělali nákup za dva tři tisíce korun a přinesli ho. Ti lidé jsou velmi solidární a vůbec – z toho, co jsme viděli během sbírky, nevěřím, že by český národ byl antihumánní a nenávistný, neviděl jsem žádnou nenávist.

Na druhou stranu tady obzvlášť v poslední době vzniká spousta skupin, které odmítají islám a muslimy na našem území. Když to vezmu konkrétně, tak třeba Blok proti islámu Martina Konvičky. Co říkáte na něj?

Oni bojují takový virtuální boj, hlavně v kyberprostoru, kde šíří prokazatelné lži, samé lži. Konvička je největší podvodník téhle země. Divím se, že ho nechají učit na vysoké škole, protože on normálně roznáší lži. Vyzývám ho, ať se brání, když mu řeknu, že je sedmilhář. A ti, kteří ho poslouchají, jsou podvedení.

Extremistická hnutí manipulují i různá videa. Třeba když ukázali holčičku bez hlavy. Ta holčička byla obětí dopravní nehody a nikdo jí hlavu nesetnul. Ne že bych bránil Islámský stát. Islámský stát je zločinecká organizace, nejsou to muslimové, jsou to zločinci a zločin nemá žádnou víru, neuznává Boha. Boha uznávají všichni, kteří v něj normálně věří, stejně jako v konání dobra. Řekněte mi něco o konání dobra v Islámském státu, který rozšiřuje nenávist! Stejně jako Konvička. Konvička taky rozšiřuje nenávist, rozšiřuje strach a Islámský stát také rozšiřuje strach, jsou ve stejné rovině.

Konvička, stejně tak hnutí Úsvit, navrhují, aby se kvůli migrační krizi uzavřely hranice...

Jsou to populisti. Veškeré jejich návrhy, i kdyby byly správné, tak jsou pro mě podezřelé, protože je říkají podezřelí lidé, kteří šíří strach a nenávist mezi lidmi. A lidi je už vnímají a vědí, co dělají. Naštěstí zdejší lidé nejsou hlupáci, jsou vzdělaní a dokážou rozlišovat.

Minulý týden jste se zúčastnil tiskové konference, kde ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) oznámil, že by Česká republika byla schopná přijmout až 15 tisíc uprchlíků. Myslíte si to samé?

Historicky Česká republika přijímala už víc lidí, než uvádí toto číslo. Nechci řešit kvóty uprchlíků právě vzhledem k tomu, že to odvádí pozornost od skutečného problému, jak jsem říkal. Na druhé straně má Česká republika velmi dobrou zkušenost s integrací a přijímáním cizinců. Studovala tu spousta zahraničních studentů, kteří se zde integrovali stoprocentně. Já jsem sem přijel ve 20 letech, a přestože nemluvím čistou češtinou, těžko mě někdo přesvědčí, že nejsem Čech.


Zdroj: http://www.blesk.cz/clanek/345199/jediny-muslim-v-ceskem-parlamentu-konvicka-je-jako-islamsky-stat-siri-strach, 25.9.2015, autor: Václav Lang

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce