clear float
clear float
'

Teroristické útoky v Paříži šokovaly i v regionu

Útoky odsoudil starosta Litoměřic Chlupáč i senátor Mezian. Starosta Roudnice bude posílat dopis do Francie

Litoměřicko, Podřipsko – Do trikolory francouzské vlajky halí své fotografie čtenáři Deníku na Facebooku. Je to jedna z reakcí na brutální teroristické útoky Islámského státu na několika místech v Paříži. Reagují také lokální politici. Například roudnický starosta Vladimír Urban, starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč nebo senátor Hassan Mezian. Roudnice má totiž ve Francii partnerské město Ruelle sur Touvre. "V pondělí pošleme dopis našim přátelům do tohoto města. Útoky se ho však přímo netýkají. Týkají se celé Evropy," řekl Deníku v sobotu večer Vladimír Urban.

 

"Odsuzuji barbarský útok na neozbrojené civilisty. Vyjadřuji soustrast všem Francouzům," uvedl pro Deník Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic, které mají ve Francii partnerské město Armentieres. Jednoznačně se pro Deník vyjádřil i Hassan Mezian, senátor za Litoměřicko a Slánsko, který pochází ze Sýrie. "V Paříži došlo k odpornému teroristickému činu, vyjadřuji co nejhlubší soustrast pozůstalým. Tzv. Islámský stát je zločinecká organizace a nejvyšší prioritou musí být jeho likvidace. Důležité je, aby veřejnost nepropadala panice a světoví politici se dohodli na společném postupu, který bude zahrnovat diplomatické i vojenské řešení. Nutné je vyřešit situaci přímo v Sýrii, válka tam trvá 5 let a tam jsou jedny z hlavních počátků současné krize, kterou naplno pociťuje i Evropa," uvedl senátor. Vlna solidarity se zvedla v celém kraji. Profilovou fotku na Facebooku si podbarvil například primátor Chomutova Daniel Černý. Prodloužený víkend měl původně strávit v Paříži, hotel měl zamluvený kousek od stanice metra Jaures. Jen pár bloků odtud postříleli teroristé v klubu Bataclan desítky lidí. Svou cestu odložil kvůli sobotní svatbě, na které byl jako oddávající. "Je to děsivé. Člověk cestuje po Evropě a osobně zná místa, na která pak přijede blázen odpálit bombu a zabíjet lidi," říká. Na červeno¬bílo¬modrou se změnila i Městská věž v Chomutově, lounská knihovna a další. Takřka ve všech městech po celém kraji si lidé vytvořili improvizovaná pietní místa a už od 14 hodin u nich zapalovali svíčky a kladli květiny. Černý prapor zavlál na budově Magistrátu města Ústí nad Labem.

 

Účastníci finále soutěže fitness Beautiful and Strong v ústecké hale Sluneta přerušili v sobotu soutěž minutou ticha. "Naše soutěž je věnována sportu a kráse, to terorismus ničí. Něco takového důrazně odmítáme," řekl ředitel soutěže František Bartoš. Ústečtí florbalisté nastoupili k sobotnímu ligovému zápasu s francouzskou trikolórou na hokejkách. A ústecká primátorka Věra Nechybová vzpomněla oběti před předáváním ocenění zasloužilým ústeckým sbormistrům z UJEP na 22. ročníku Mezinárodního festivalu sborového zpěvu v Severočeském divadle v sobotu večer.

 

Na městském hřbitově v Lomu představitelé města a hosté z okolních měst uctili pařížské oběti při pietním aktu k důlnímu neštěstí ze 14. listopadu 1946, kdy při výbuchu plynů po trhacích pracích na dole Kohinoor zahynulo 52 havířů.

Útoky šokovaly také v regionu
Dokončení ze strany 1

V sobotu odpoledne zasedala bezpečnostní rada Ústí nad Labem. Ústí ve svém prohlášení vyzvalo vládu ČR ke krokům k zajištění bezpečnosti obyvatel naší země. Podobně reagoval v dopise předsedovi vlády, šéfovi dolní i horní komory parlamentu ústecký senátor Jaroslav Doubrava. Poslanec z Mostecka a člen parlamentního Výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz chce kvůli pátečnímu útoku v Paříži svolat mimořádně parlamentní Výbor pro bezpečnost. "Budeme chtít sehnat peníze na dozbrojení armády a na zesílení výkonu policie," řekl poslanec. "Přitvrdil bych a zpřísnil unijní postoj k uprchlíkům z muslimských zemí, v nichž operuje Islámský stát.," řekl Schwarz. "Není třeba dále čekat," dodal. Varování podle něj přišlo už 11. září 2001 při útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. "Od té doby se podle mě situace moc nezlepšila," uvedl poslanec.

 

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček poslal kondolenci velvyslanci Francie v ČR panu Jean¬Pierre Asvazadourianovi. Útok odsoudil rektor Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Martin Balej, synodní rada Českobratrské církve evangelické a řada dalších osobností a institucí kraje.
"Koneckonců jsme všichni oběti terorismu. Terorismus ale nikdy nezlomí univerzální lidské hodnoty," řekl lékař Mohammed Ghaleb, který žije v Teplicích. U kašny na Benešově náměstí v Teplicích se někteří zdejší muslimové zúčastnili pietního aktu za oběti. Česká policie po večerním masakru v Paříži zareagovala již během noci. Zahájila zvýšený dohled na všech místech s větším pohybem osob. V pohotovosti jsou mimo jiné kriminalisté Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patří Národní kontaktní bod pro terorismus. "Toto pracoviště se zabývá sběrem, vyhodnocováním dat k osobám důvodně podezřelým z napojení na teroristické organizace," informovala mluvčí policie Jana Macalíková. Šárka Poláčková z ústeckého krajského policejního ředitelství uvedla, že také na severu Čech policie posiluje dohled například v obchodních centrech, na nádražích a u dalších vybraných objektů.


Zdroj: Litoměřický deník, 16.11.2015

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce