clear float
clear float
'

Sobotka: Solidarita ano, ale bezpečnost musí mít prioritu. Zklamal ho Juncker

Sobotku zklamala Junkerova slova, že by země Evropské unie by neměly začít odmítat uprchlíky.

Praha - Česko musí pomáhat lidem v nouzi, ale musí zároveň myslet i na svou bezpečnost. V reakci na páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly na 130 lidských životů, to v neděli řekl v České televizi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dnešní slova šéfa Evropské komise Jean-Clauda Junckera o nezměněném přístupu k migraci ho zklamala.

Juncker řekl, že země Evropské unie by neměly začít odmítat uprchlíky v reakci na útoky v Paříži. Podle něj není potřeba, aby osmadvacítka nějak měnila svůj přístup k řešení migrační krize. Juncker také zdůraznil, že pachatelé atentátů nebyli uchazeči o azyl, ale zločinci.

Evropa ale podle Sobotky dosud nebyla dostatečně schopna při řešení migrační krize zdůrazňovat bezpečnostní otázky. Poznamenal, že Česko musí pomáhat lidem, kteří jsou v nouzi, ale zároveň myslet na svou bezpečnost.
Zvýšit ochranu vnější hranice Schengenu

"Mysleme na takovou zásadní věc, jako je vlastní bezpečnost," uvedl premiér. Poukázal na to, že pokud nebude obnovena bezpečnost na vnější schengenské hranici EU, budou si muset jednotlivé členské státy zajistit bezpečnost svých hranic samy.

V této souvislosti poznamenal, že ho zklamala Junckerova slova o tom, že není potřeba, aby osmadvacítka nějak měnila svůj přístup k řešení migrační krize. "Mě ta slova zklamala," řekl Sobotka. Je potřeba podle něj především zvýšit tlak na ochranu vnější schengenské hranice.

Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová Sobotkovu kritiku Junckera odmítla. Předseda EK podle ní jasně chápe, že je nutné učinit razantní kroky, aby se radikálně zlepšila kontrola na vnější schengenské hranici, zmenšila se migrační vlna a EU se mohla soustředit na pomoc zemím, jako jsou Jordánsko, Libanon a Turecko, v nichž je několik milionů uprchlíků. "Aby právě tam se neradikalizovaly další skupiny lidí," řekla Jourová.

Řešení současných potíží s migrací a takzvaným Islámským státem (IS) Sobotka vidí v rychlém nalezení dohody s Tureckem, které by mohlo migrační toky kontrolovat. Dále je nutné dokončit rozhovory mocností se Sýrií, jež by měly vést ke konci tamního konfliktu.

Sobotka poznamenal, že atentáty v Paříži vytvoří mnohem větší tlak na Rusko a USA, aby se na nějakém řešení v Sýrii domluvily. Dalším nutným krokem podle premiéra bude lepší ostraha vnější schengenské hranice vytvořením společné evropské pohraniční a pobřežní stráže a zintenzivnění a lepší koordinace boje proti IS.

Sobotka nepovažuje za nutné, aby ČR měla speciální protiteroristického zákona. Chystá se ale vytvoření centrálního registru bankovních účtů, na nějž by dohlížela ČNB.

Senátor ČSSD Hassan Mezian, který pochází ze Sýrie a v Česku žije od 60. let, sdělil, že je nutno řešit situaci přímo v Sýrii - diplomaticky i vojensky. "Válka tam trvá pět let, a tam jsou jedny z hlavních počátků současné krize, kterou naplno pociťuje i Evropa," míní. Islámský stát označil za zločineckou organizaci a vyzval k jeho zničení.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v ČT řekl, že chce požádat předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) o svolání schůze horní komory, kde by se dohodla pomoc při prosazování zákonů reagujících na imigrační krizi a terorismus. Všechny demokratické strany v ČR by podle něj, pokud jde o ochranu českých občanů, měly "veslovat stejným směrem".

Česko podle Sobotky bude pokračovat v podpoře irácké vlády i Kurdů. Požádal prý ministra obrany Martina Stropnického (ANO), aby připravil další možnosti, jak jim i Jordánsku mohla ČR pomoct. V minulosti Česko dostalo Iráku i Kurdům munici, nyní jim chce poslat ruční zbraně.

 

Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz/ domaci/ sobotka-chceme-byt-solidarni-s-lidmi-v-nouzi-ale-nase-bezpec/ r~58dde4388b9411e5a705002590604f2e/, 15.11.2015, autor: ČTK

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce