clear float
clear float
'

Děkujeme, nejezděte

DEPEŠE

Pokud k nám žádný Syřan nechce, povinnými kvótami to nezměníme, prohlásil v rozhovoru pro včerejší LN ministr vnitra Milan Chovanec. Výrok to není překvapivý, protože Chovanec jen opakuje totéž, co pravidelně zaznívá i od jiných členů vlády. Všichni chtějí do vysněného Německa, o nás nikdo nestojí, migranti tu nemají zázemí. Kdyby něco podobného prohlásil dejme tomu ministr kultury, jistě bychom mu neznalost problematiky nemohli vyčítat. Od šéfa resortu, který má pod palcem veškeré nakládání s cizinci, kteří se k nám dostanou, jde ale buď o záměrné vytěsnění jakýchkoliv témat, které byť jen okrajově souvisejí s integrací, nebo celkem otevřenou manipulaci se statistikami.


Zůstaňme u Syřanů. Podle čísel z vnitra jich u nás ke konci července žilo 942. Číslo to není nijak závratné a asi ani nepřekvapí, že třetina z nich se usadila v Praze. Na druhou stranu téměř nenajdeme okresní město, kde by nežila alespoň jedna syrská rodina. Dva Syřany máme i v politice. Hassan Mezian je senátor za ČSSD, tedy Chovancův spolustraník. Raduan Nwelati, syn "ekonomického imigranta ze Sýrie", zase již desátým rokem starostuje v Mladé Boleslavi.


A žadatelé o azyl? Loni tvořili Syřané hned po Ukrajincích nejpočetnější skupinu, letos je předběhli Kubánci. Opravdu k nám žádný Syřan nechce? Pravý důvod nalhávání si do kapsy, že o nás nikdo zájem nemá, je jinde. "Po určité době mohou za migranty legálně přicházet jejich rodiny. Nápor příchozích bude do budoucna mnohem vyšší," vysvětlil ministr vnitra v rozhovoru pro LN. Přesně v duchu hesla podej prst, urvou ti celou ruku.


Nakonec je možná lepší, že Chovanec drží tvrdou linii. Raději ani nedomýšlet, co by se stalo, kdyby došlo na plán Evropské komise v podobě "trvalého relokačního mechanismu". Jeho důsledkem by bylo zřízení jakýchsi uprchlických supermarketů, kde by se jednotlivé země (prodejci) přetahovaly o migranty (zákazníky). Každá země by si pak zvolila svou marketingovou strategii. Zatímco německý pult by obsadili "sluníčkáři" s transparentem Vítejte, český stánek by si mohl jako vývěsku vylepit slova prezidenta Miloše Zemana – Nikdo vás sem nezval. Místo nějaké barvotiskově rodinky překypující štěstím v nové domovině by se česká účast na uprchlickém Expo mohla prezentovat obrázky zadrátovaného tábora v romantické krajině pod Bezdězem. Texty by byly samozřejmě výhradně v češtině. Jen ať si zvykají.
V jednom má Chovanec přeci jen pravdu – Česko nikdy nebude žádanou zemí. Při pohledu na to, jak lze umně zamlčovat cizinecké statistiky, se ale nabízí otázka, jestli ten domnělý nezájem není spíš skrytou kampaní na nový manifest české vlády. Mohl by se jmenovat třeba Děkujeme, nejezděte


Zdroj: Lidové noviny, 15.9.2015, autor: Blahoslav Hruška

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce