clear float
clear float
'

Horko v letním kině: Ohnivá galashow oslnila

Litoměřice – Vůbec poprvé se v Litoměřicích o víkendu konal festival ohnivého a světelného žonglování. Dostal název Incendio a určen byl především dětem, které jinak nemají příliš šancí vystupovat před publikem. "Pokud má někdo na svou akci zájem o fireshow, zve většinou dospělé jednotlivce nebo členy uměleckých skupin," říká hlavní organizátorka ojedinělé události Veronika Jelínková.

Dětský festival ohně a pohybu se v její hlavě zrodil zhruba před rokem. Sepsala jedenáctistránkový projekt, s nímž nakonec uspěla při žádosti o grant u litoměřické radnice i firmy Hennlich. Se spoluorganizátorem Michalem Čapkem a za pomoci Renaty Vášové z Kinoklubu Ostrov dokázala uspořádat dvoudenní akci, jíž se zúčastnili žongléři různého věku z celé republiky.

Incendio slavil úspěch. Uskuteční se za rok?
Dokončení ze strany 1
"Bylo úžasné pozorovat, jak si účastníci festivalu navzájem pomáhají a vyměňují si zkušenosti, ať už během přichystaných workshopů, nebo mimo ně. Akci si užívaly i rodiny s dětmi, které si v sobotním odpoledni našly čas a využily příležitost vyzkoušet si různé druhy žonglování," uvedla Veronika Jelínková.
Součástí festivalu na Střeleckém ostrově byl i bohatý doprovodný program. Velký úspěch přes počáteční zpoždění pak zaznamenala galashow, kterou celá událost vyvrcholila. Na ní se představily skupiny T. E. T. R. I. S. z Brandýsa nad Labem, JBC z Jablonce nad Nisou, Magnis z Třebíče, Rendolf z Brna, Novus Origo z Polné a řada dalších. Certifikáty za účast jim slavnostně předal senátor Hassan Mezian. S publikem si mezi vystoupeními pohrával moderátor Michal Halačka ze skupiny Magnis.
"Zpoždění bylo způsobené pozdním příjezdem zvukaře, který uvízl v dopravní koloně. Do příštího roku bychom chtěli vše vypilovat," sdělila za organizační tým Jelínková.
Příznivci prastarého umění žonglování se tak už nyní nejspíš mohou těšit na druhý ročník akce, jejíž součástí by měly být i performance s jojem, diaboly a dalšími hračkami.


Zdroj: Litoměřický deník, 14.9.2015, autor: Veronika Udatná

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce