clear float
clear float
'

Točili miliony, tak mi neříkej, že na pivo nesežene..."

Zákulisí o zproštění obžaloby sociálního demokrata Lukáše Friedricha

Litoměřice – Celkem pět případů, ve kterých mělo jít o úplatky, zmapovali kriminalisté v kanceláři Josefa Knotka přímo v budově litoměřického soudu. Nyní obžalovaný soudce, který byl postaven mimo službu, se bude zpovídat před jičínským soudem s dalšími spoluobžalovanými.

Kauza je zajímavá zejména kvůli tomu, že Knotek bude prvním soudcem, který bude souzen kvůli úplatkům. Jeho případ však podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové nemusí být v Česku ojedinělý. "Už v průběhu toho prověřování jsme si velmi často kladli otázku, jak jsou vybíráni někteří lidé do justice, jací lidé obecně v justici působí a jak vlastně vnímají spravedlnost a hodnoty, které jsou s justicí spojené," pravila pro deník Insider.

Na lavici obžalovaných nebude sedět jenom Knotek, ale i soudce Ladislav Jelínek. Spolu s nimi zapisovatelka Jiřina Š. či podnikatel a brozanský zastupitel Antonín Kühn. Akce s odposlechy nazvaná Svíce však ukázala i na další postavy spjaté s fotbalem a politikou na Litoměřicku.

Tajně pořízené odposlechy a videonahrávky v období od 4. června do 22. října 2011 zachytily hovor související s tehdy probíhajícím procesem Lukáše Friedricha, který byl obžalován za pomluvu. Ten případ se stal v říjnu 2010, před komunálními volbami.

Sociální demokrat Lukáš Friedrich je spojován s výlepem nelegálních hanlivých plakátů v Litoměřicích. Byl na nich vyobrazen Hassan Mezian, tehdejší lídr kandidátky do litoměřického zastupitelstva za ČSSD. Letáky byly navíc opatřeny nápisem: Já léčím trávou! A logem strany, pod kterou bylo napsáno: Trávu všem.

Dokončení ze strany 1
Jak se ukázalo, za výlepem stál právě Lukáš Friedrich, který byl v té době lídrem kandidátky do zastupitelstva Budyně nad Ohří. Patřil však ke konkurenční frakci litoměřické ČSSD napojené na Pavla Koudu, který byl tehdy náměstkem sociálně¬demokratické hejtmanky.

Na podzim 2011 soudce Knotek ve své kanceláři v budově soudu přijal muže. Tím byl Michal Motejl, který pracoval jako provozně technický náměstek teplické nemocnice. Podle odposlechů zveřejněných v deníku Insider proběhl tento rozhovor:
Michal M.: No, ale hlavně, já jim to prodám tak, že tys to zařídil tak, že státní zástupce se neodvolal.
Knotek: No samozřejmě, vždyť já ti ukážu, ti přinesu ty papíry, co navrhoval, tam je zavřít, ne zavřít, ale uznat vinným. Michal M.: To není potřeba, oni nebudou polemizovat, jestli se tady budou dávat peníze někomu, že něco rozvážím, toho se nebojím.
Knotek: No, to by byla slušnost poděkovat.
Michal M.: Takhle: my musíme umět, a známe se hodně dlouho, jasně říct, něco jsme měli domluvený, já jsem byl ten, kterej to nějakým způsobem garantoval, a teď to musím prostě dotáhnout.
Lukáš Friedrich byl Knotkem osvobozen. Soudce měl prý zhodnotit důkazy ve prospěch obžalovaného. Například usvědčující maily a výpisy telefonických hovorů označil jako neprůkazné.
Knotek s Motejlem v soudcově kanceláři po jednání odpoledne řešili odměnu:
Knotek: Kdyby to byla babička, která je v domově, a její vnouček, tak se na to ani nevy*erem, ale voni točili miliony, tak mi neříkej, že na pivo nesežene... Proto jsi taky tenkrát říkal, že ňákejch deset tisíc to nespraví.
Michal M.: Dohoda byla jasná, já jsem mu to řekl: Ale počítej, kolem sto tisíc musí bejt.
Žádná předávka peněz se nakonec neuskutečnila, soudce Knotek byl policií zatčen dřív, než k něčemu došlo. "Nejsem si ničeho vědom a jsem přesvědčený, že v soudním líčení se dokáže má nevina. Dále mohu konstatovat, že soudce Knotka znám dlouhá léta z prostředí fotbalu, a myslím si, že časem naše známost přerostla v rodinné přátelství," řekl Deníku Motejl loni v létě.

Kauza je zajímavá zejména kvůli tomu, že Knotek bude prvním soudcem, který bude souzen kvůli úplatkům.

Michal M.: No, ale hlavně, já jim to prodámtak, že tys to zařídil tak, že státní zástupce se neodvolal. Knotek:Nosamozřejmě, vždyť já ti ukážu, ti přinesu ty papíry, co navrhoval,tamje zavřít,nezavřít, ale uznat vinným. Michal M.: To není potřeba, oni nebudou polemizovat, jestli se tady budou dávat peníze někomu, že něco rozvážím, toho se nebojím. Knotek: No, to by byla slušnost poděkovat. Michal M.: Takhle: My musíme umět, a známe se hodně dlouho, jasně říct, něco jsme měli domluvený, já jsem byl ten, kterej to nějakým způsobem garantoval, a teď to musím prostě dotáhnout. Knotek: Kdyby to byla babička, která je v domově, a její vnouček, tak se na to ani nevy*erem, ale voni točili miliony, tak mi neříkej, že na pivo nesežene... Proto jsi taky tenkrát říkal, že ňákejch deset tisíc to nespraví. Michal M.: Dohoda byla jasná, já jsem mu to řekl: Ale počítej, kolem sto tisíc musí bejt.

Akce s odposlechy nazvaná Svíce ukázala i na další postavy spjaté s fotbalem a politikou v regionu.

 

Zdroj: Litoměřický deník, 22.1.2013

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce