clear float
clear float
'

Uprchlíci potřebují zastavit násilí, většinou nikam emigrovat nechtějí, říká senátor Hassan Mezian

Senátor Hassan Mezian (ČSSD) je členem zahraničního výboru a jako jeden z mála českých politiků hovoří plynule anglicky, francouzsky a arabsky. Pro své znalosti arabského světa spoluvytváří postoje zahraniční politiky České republiky vůči arabským zemím a zabývá se i otázkami utečenců. "Uprchlíci potřebují ukončit násilí a vrátit se domů. Jakákoliv úvaha o umístění uprchlíků jinde je špatně promyšlené tzv. demografické inženýrství," říká v rozhovoru pro Investigate.cz. Hassan Mezian.

Jak z vašeho pohledu vidíte situaci v Sýrii?

Násilí v Sýrii trvá už několik let, je asi 200 tisíc mrtvých, 3-4 miliony uprchlíků - hlavně v Jordánsku, Libanonu, Turecku, v Iráku a i v jiných zemích, asi 6 milionů uvnitř Sýrie - celkem asi 10 milionů. Polovina z nich jsou děti. Lidé žijí ve strachu a denně umírají, často nemají základní potřeby každodenního života a lidská důstojnost je v totálním úpadku a k tomu - možná i proto - vznikl tzv. islámský stát, který nemá nic společného s žádným náboženstvím a není ničím jiným než zrůdná zločinecká organizace zabijáků.

A v arabském světě?

Jak kde. Okolní země buď trpí nezvladatelným přílivem uprchlíků ze Sýrie nebo jsou samy v občanské válce se zabijáky tzv. islámského státu. Jemen žije v násilí radikálů, Libye, Egypt.

Arabské jaro nepřineslo klid, naopak větší eskalaci. Čím je to podle vás způsobeno?

Arabské jaro? Mělo-li přinést do arabských zemí demokracii evropského typu, tak je to iluze.

Odstranění diktátorů v Libyi, Iráku, v Egyptě byla chyba?

Nevím, budoucnost nám ukáže. Faktem je, že tyto země byly stabilnější.

Evropa se obává uprchlíků. Co si myslíte o plánovaných kvótách, o kterých se diskutuje v Bruselu?

Uprchlíci, hlavně ze Sýrie, potřebují zastavit násilí, aby se mohli vrátit domů a většinou nikam emigrovat nechtějí. Je potřeba jim k tomu pomoci. Dále je potřeba jim pomáhat tam, kde jsou. Je to účinnější. Česká vláda podobnou koncepci má. Dokonce toto už probíhá. Několik let již létají lékařské týmy do Jordánska operovat syrské uprchlíky. Taky se posílá i materiální pomoc.

Arabským zemím rozumíte. Jak se díváte na uprchlíky a na jejich možnou integraci v Evropě a potažmo v České republice?

To už jsem řekl, uprchlíci potřebují ukončit násilí a vrátit se domů. Jakákoliv úvaha o umístění uprchlíků jinde je špatně promyšlené tzv. demografické inženýrství. Je to jako když darujete nahému žebrákovi prsten.

Diskutujete tuto otázku uvnitř sociální demokracie? Jste členem zahraničního výboru Senátu, hovoříte o tom s ministry zahraničí a vnitra?

Ano diskutujeme, je to u nás otázka na denním pořádku.

V čem vidíte příčinu eskalace konfliktů a teroristických činů ve Francii? Ukazuje se, že nepokoje dělá třetí generace, která se v zemi narodila. Čím to podle vás je způsobeno?

Každý den násilí na středním východě vyvolává další radikalizaci a generuje další zabijáky. Ve Francii asi sociální problémy mohou eskalovat v násilí. Teroristy byly 3 lidé ze 7 milionů. Házení všech do jednoho pytle není spravedlivé. Francie správně zvolila občanskou solidaritu celé společnosti nezávisle na náboženského vyznání. Je potřeba se zaměřit hlavně na prevenci a Francouzi si to uvědomují.

Může se Česká republika stát cílovou zemí uprchlíků z arabského světa?

Nepředpokládám, ale současně nevylučují použití České republiky jak mezistanice v rámci Schengenského prostoru.

Původem jste ze Sýrie, vnímáte nějaké negativní reakce z řad české společnosti vůči Vaší osobě vzhledem k současné situaci?

Nevnímám. Česká republika není rozvojovou zemí, lidé jsou vzdělaní a tolerantní. Já zde žiji téměř 50 let a necítím se jinak než Čechem. Se Sýrii mě pojí jen lítost nad tím co nyní prožívá.

MUDr. Hassan Mezian je senátor za ČSSD. Narodil se v roce 1947 v Damašku (Sýrie). Do Československa přišel studovat medicínu ve svých 20 letech. Po promoci v roce 1975 odešel do Litoměřic, kde žije. Svoji profesní kariéru začínal v litoměřické nemocnici. Rovněž působil jako lékař v zahraničí: Finsko, Alžírsko, Lybie, Sýrie. V rámci politické kariéry byl zastupitelem a radním města Litoměřice a zastupitel Ústeckého kraje. Kromě češtiny hovoří arabsky, francouzsky a anglicky.


Zdroj: https://www.investigate.cz/politika/uprchlici-potrebuji-zastavit-nasili-vetsinou-nikam-emigrovat-nechteji-rika-senator-hassan-mezian.html, 13.1.2015, autor: Radek Pešout

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce