clear float
clear float
'

Debata o uprchlících: Na jaře se dají do pohybu miliony migrantů, varoval ministr Richard Brabec

Litoměřice - Člen Bezpečnostní rady státu a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zavítal do Litoměřic, aby sdělil stanovisko vlády k uprchlické krizi. Na setkání nechyběl ani senátor Hassan Mezian (ČSSD), který z pohledu rodilého Syřana se snažil odpovědět na některé otázky, které vznesl ministr i veřejnost v sále Gotického hradu.

"Češi nejsou xenofobní národ, jak je občas prezentováno, jsou vystrašení z neznámého. A já se jim nedivím," konstatoval Hassan Mezian.

Litoměřický senátor připomněl, že válka v Sýrii trvá pět let a že Západ na Blízkém východě svojí politikou udělal chybu. "Ukazuje se, že arabské jaro asi nebylo nejšťastnější a pomáhat odstranit tzv. diktátory nebyla správná cesta. Vyvážet evropskou demokracii do zemí Blízkého východu byla špatná strategie," uvedl Hassan Mezian, který se problematice Sýrie a Blízkému východu věnuje a je v kontaktu s ministry Sobotkovy vlády i z pozice místopředsedy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Richard Brabec zkritizoval chování Německa, konkrétně vytkl kancléřce Angele Merkelové, že migranty do Evropy pozvala. "Na jaře můžeme očekávat, že do pohybu se dají další statisíce, možná až miliony migrantů. Přitom už nyní se po Evropské unii pohybují lidé, o kterých nic nevíme, nejsou registrovaní a vydávají se za uprchlíky ze Sýrie. Jak poznáme, kdo je uprchlík a kdo ekonomický migrant? Jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí je ekonomický migrant," pronesl ministr v Litoměřicích.

Na to reagoval Hassan Mezian. "Tak jako rodilý mluvčí pozná, kdo je Čech z Plzně či Moravy, tak rodilý Syřan pozná, kdo je ze Sýrie i z jakého města je. Poznám u toho, kdo mluví arabsky, zda je z Jemenu, ze Sýrie, z Iráku. Stačí najmout rodilé mluvčí," nabídl řešení.

Richard Brabec deklaroval, že prioritou pro českou vládu je ochránit Českou republiku a občany. "Němci ztrácí svoji svobodu. Oni se už zamykají, bojí se vycházet, obávají se o svoji bezpečnost. Děti nemají kde cvičit, protože každá školní tělocvična je přeplněná migranty. Třeba v Bavorsku u rakouských hranic to vypadá jak válečný stav, kde jezdí jedno vojenské auto za druhým," nastínil situaci v Německu ministr.

"Všimněte si, že uprchlíci mají mobily, peníze, jsou to samí mladí muži," konstatoval Richard Brabec.

"U syrských uprchlíků je to takto: Děti už pět let nechodí do školy. Mladíci, pokud by v Sýrii zůstali, by okamžitě byli nasazeni na bojiště. Protože tam každý bojuje s každým - a oni by byli v první linii - tak do deseti dnů budou zabiti. Proto rodiny vybaví své syny a dají jim vše, co mají, aby se zachránili. Chtějí, aby začali nový život v bezpečí. Sýrie je dnes zdecimovaná a národ je v rozvalinách," vysvětlil Hassan Mezian.


Zdroj: http://www.severoceskydenik.cz/kauzy/debata-o-uprchlicich-na-jare-se-daji-do-pohybu-miliony-migrantu-varoval-ministr-richard-brabec.html, 11.11.2015, autor: Radek Pešout

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce