clear float
clear float
'

VIDEO: Nečekaná solidarita? Lidé z Chomutova a Litoměřic pomáhají uprchlíkům

Chomutov, Litoměřice - Lidé z Chomutova a Litoměřic pomáhají uprchlíkům. Zatímco v Chomutově sbírka probíhá až do 29. září 2015 a zapojeny do ní jsou i obce v okolí Chomutova - Březno a obce z horského regionu St. Sebastian, v Litoměřicích proběhly sbírky dvě. Jednu pořádal Nadační fond Pro radostný život – MUDr. Hassan Mezian a druhou, která ještě probíhá, Diecézní charita Litoměřice.

Ve vestibulu chomutovského magistrátu je umístěn kontejner, do kterého lidé dávají věci. Nosí převážně hygienické potřeby a zimní oblečení. Nejedná se o nějakou masovou sbírku, lidé chodí průběžně s tím, co koupili nebo posbírali doma. Všem, a to i budoucím, přispěvovatelům děkujeme,“ řekl pro SeveročeskýDeník.cz mluvčí města Jan Rödling.

Do sbírky jsou zapojeny také obce v okolí Chomutova. Tedy Březno a obce z horského regionu St. Sebastian.

Další sbírku pro uprchlíky pořádá Diecézní charita Litoměřice. „Naše dosavadní dojmy ze sbírky jsou dost smíšené. První reakce, se kterými jsme se setkali, byly prostřednictvím facebooku a až na výjimky zde byly reakce velmi nesouhlasné až vulgární,“ popsala situaci Edith Kroupová z Charity.

I přesto se však vybralo několik pytlů potřebných věcí a další se vybírají. „Bereme však tyto negativní projevy lidí s rezervou. Jsme toho názoru, že lidé, kteří mají potřebu takto se vyjadřovat, jsou často více aktivní, než ti, kteří jsou opačného názoru,“ uvedla Edith Kroupová .

„Z reakcí dárců jsme však potěšeni. Jeden pán uvedl, že pomoc druhým vnímá jako svou povinnost a chce tímto způsobem dávat příklad i svým dětem. A jiný, mladý pán s dítětem v náručí, se dokonce omlouval, že dává tak málo. Více si ale s několika dětmi dovolit nemohou,“ dodala Edith Kroupová.

Sbírka Diecézní charity Litoměřice trvá do odvolání. Lidé mohou přispět veškerým zimním oblečením pro děti i dospělé, hygienickými potřebami (toaletním papírem, vložkami, plenami, kartáčky na zuby, krémy…).

Materiální pomoc mohou nosit na adresu Diecézní charity Litoměřice, Kosmonautů 2022, každý všední den v době od 8.30 do 16 hodin. Charita následně vše předá zařízení v Bělé pod Bezdězem a Diecézní charitě Brno.

V Litoměřicích proběhla ještě sbírka pod záštitou Nadačního fondu Pro radostný život – MUDr. Hassan Mezian. Sbírka původně byla třídenní. Následně byla kvůli zájmu dárců, kterým se ani jeden z těchto dnů nehodil, ale chtěli také pomoct, prodloužena ještě do úterý (22.9.2015).

Ve středu jsme vše dotřídili a napytlovali a ve čtvrtek ráno byla sbírka přepravena do Brna, kde se hned odpoledne stala součástí humanitárního konvoje, který míří do Chorvatska,“ uvedla pro SeveročeskýDeník.cz Sandra Mezianová z nadačního fondu.

Během pětidenní sbírky bylo vybráno třicet pytlů s oděvy, hračkami, dekami  a kojeneckými věcmi a sedm velkých krabic s hygienickými potřebami, dětskými plenami a potravinami.

„Nedokážu slovy vyjádřit, jak moc mě tento projev lidského soucitu a pomoci dojal. Uprchlíkům přejeme, aby cestu zvládli bezpečně a ve zdraví a věříme, že jim k tomu lidé z Litoměřic díky věcem ze sbírky pomohli,“ konstatovala Sandra Mezianová.


Zdroj: http://www.severoceskydenik.cz/kauzy/video-necekana-solidarita-lide-z-chomutova-a-litomeric-pomahaji-uprchlikum.html, 25.9.2015, autor: Tereza Hnízdová

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce