clear float
clear float
'

MFF České Středohoří v Třebívlicích

Před několika hodinami skončil úspěšně IV. Folklorní festival České středohoří v Třebivlicích, Průvodem včele s Baráčníky od Vinařského závodu až k rybníku na kterém se pyšnil vodník, byl na pódiu festival zahájen. Návštěvníků přišlo na programy přes větrné a chladné počasí přišlo na tři sta.

Roztančené odpoledne začalo a soubor Krušnohor, který se za rok rozrostl nejen o nové členy taneční sekce, ale i o nové muzikanty, rozsvítili opět i Marjánci, kteří nezklamali, odpoledne i přes malou nepřízeň počasí pokračovalo velice úspěšně soutěžemi v pojídání koláčů. Letos festival navštívili zahraniční soubory Bokud Djerdan Kosovo a Plavsko Jezero Černá Hora.

Jejich hudba plná horkých a energických tonů , pohybů a překrásných krojů očarovaly všechny návštěvníky.

S Pražskou Frajerkou si všichni rádi zazpívali písničku Ku Praze uhání vlak a uháněl, protože program měl spád a já jsem nestihla dojít ani do Rybářské Bašty a už tu byla opět soutěž a to o Nejchutnější koláč Českého středohoří, kterou vyhrála paní Pavla Nováková z Třebenic. Koláč, který okouzlil jednohlasně všechny porotce, si zasloužil zlatou medaili a dar v podobě cibulového Dubského porcelánu. Dětičky z MŠ Lovosice Sady Pionýrů potěšily maminky a babičky, Standa Hložek jako vždy zvedl nejen své fanynky ze nsedadel, ale ani mne nenechaly v klidu.

Koláčky se rovnaly na tácku, hrníčky a kasičky se těšily na první příznivce keramiky, langoše strýce Pepoše se smažily, bramboráky naskládané do komínku se třásly na chuťové buňky milovníků extra vymaštěných pochoutek, pivečko, vínko z místních vinic a jiné pochoutky byly připraveny pro účastníky i návštěvníky.

Vítr foukal, zatáhlo se, ale pódium rozjasnil soubor Bana Kongo, který vyprovokoval diváky k utvoření hada a včele s mladými Baráčníky se plazil a zase poskakoval po celém prostoru areálu, nenechal na pokoji ani starší ročníky a tak se dostal zpět až k podiu a moderátor Kraus, herec činohry Mosteckého divadla uvedl poslední vystoupení a to kapely Miniswing.

Hosty festivalu byli senátor Ústeckého kraje Hassan Mezian, manželé Dostálovi, zástupkyně kultury Ústeckého kraje paní Jitka Sachetová, MUDr. Razim Uzel, za FoS ČR Zdeněk Pšenica, Jarmila Mrnuštíková, Kazimír Jánoška,

Skončil IV. Mezinárodní folklorní festival České středohoří a já jsem se sice posmutněle rozloučila s diváky a všemi účastníky festivalu, ale současně v již dalším očekávání je pozvala na první výroční již V. ročník, který se bude konat 25. 5. 2015.

Velké poděkování partnerům: Ústeckému kraji, hlavnímu partnerovi ČEZ a.s., Obci Třebívlice, FoS ČR a jeho mediálním partnerům, Porcelánu Dubí za krásné věcné dary a všem sponzorům a kolegům a přátelům, kteří se podíleli na uskutečnění festivalu České středohoří.

Těším se již dnes na Vás a zachovejte přízeň hudbě, všem krásným písničkám, milým lidem a folkloru. Mějte srdce otevřená a naslouchejte jim.

Jitka Dolejšová, ředitelka festivalu.

 

Zdroj: http://www.folklornisdruzeni.cz/mff, 19.5.2014

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce