clear float
clear float
'

„Nadutost,“ říká o kebabové narážce Babiše na uprchlíky senátor syrského původu

Během vyjednávání o uprchlické krizi s Tureckem se o syrských uprchlících vyjádřil poněkud svérázně vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Syřané podle něj nejsou typickými zaměstnanci, ale "každý chce mít kebab". Pro Blesk.cz na jeho slova zareagoval senátor za ČSSD Hassan Mezian, který má právě syrské kořeny. Desítky let žije v Česku a Babišova slova považuje za poněkud "nadutá" vůči lidem v nebezpečí života.

Andrej Babiš se ve čtvrtek rozvášnil, když na ČT24 komentoval vyjednávání s Tureckem a výměny jednoho vráceného migranta z Řecka do Turecka za jednoho syrského uprchlíka, kterého se z Turecka ujme některý ze států EU.

"Česká republika by si sama měla rozhodovat – hlavně české firmy –, koho budou zaměstnávat. Syřani určitě nejsou lidi, kteří jsou typickými zaměstnanci. Jsou to živnostníci, každý chce mít kebab, pokud jsem se informoval, tak jsou to spíš lidi, kteří chtějí podnikat a nejsou vhodní pro pracovní místa, kteří naši hledají," pronesl Babiš.

Na vicepremiérova slova zareagoval pro Blesk.cz 68letý muslimský senátor Hassan Mezian, který se narodil v syrském Damašku, v Česku však žije přes 40 let a má i české občanství. Do tehdejšího Československa se vydal, když mu bylo 20 let. Studovat medicínu. Zamiloval se zde, s manželkou Helenou mají tři děti. Lékařskou praxi začal v Litoměřicích, jako lékař nabíral zkušenosti i v zahraničí, v roce 2004 vstoupil do ČSSD.

"Výroky pana vicepremiéra postrádají logiku, jelikož uprchlíci – většinou Syřané, utíkají před válkou a dle mezinárodních úmluv a Evropských zákonů na azyl právo mají. Jsou to studenti, rolníci, lékaři, zdravotní sestry, úředníci, dělníci i matky s dětmi. Ve slově kebab cítím určitou ironii a nadutost vůči lidem v nebezpečí života a taková slova by vicepremiér měl více zvážit, aby tyto lidi neurážel," vzkázal Babišovi sociálně demokratický senátor.

"Je třeba napřed si upřesnit pojmy: uprchlíci jsou lidé v nebezpečí života, vyžadující buď trvalou, častěji dočasnou mezinárodní ochranu. Migranti jsou zase přistěhovalci, kteří se přesídlí do určité oblasti, často dle požadavku této země na jejich kvalifikaci či integrovatelnost, a je to přirozený sociální jev. Ilegální migrace je záležitost výjimečná, porušující suverenitu státu nedovoleným překročením hranic," dodává Mezian. O uprchlické krizí promluvil v rozhovoru pro Blesk.cz.


Mezian: Současná migrační vlna je jen prověrka. Až dojde voda

Blesk.cz: Pane senátore, jak vnímáte složení aktuální uprchlické vlny, která míří do Evropy? Proč je těmto lidem nutné pomoci?

Tato vlna je svým způsobem malér pro Evropu, jelikož na ni Evropa připravena nebyla. Hlavně s ohledem na velký počet lidí v ní. Akutní pomoc potřebují všichni, a to z humánních důvodů. Jsou v nebezpečí života – hlavně rodiny s dětmi. Uprchlíci z nich se identifikují, bezpečnostně prověří a poskytuje se jim ochrana. A s ostatními se to vyřeší jako s každým, který ilegálně překročí hranice, a to dle zákona. Do České republiky míří málo migrantů a to poskytuje větší prostor k řešení i pomoci ostatním zemím, které jsou na tom hůře.

Dělá EU dost, aby pomohla Sýrii, trpící roky složitým válečným konfliktem?

Myslím, že EU dost nedělá. Každý problém se nejlépe řeší na samotném začátku. Válka v Sýrii už trvá pátý rok a byla světem zapomenutá do doby, než začala ta migrační vlna. Evropa se v současné době snaží o řešení následků. A nesmíme zapomenout na jižní hranice Evropy – Libye, která má ve středomoří 2000 kilometrů dlouhé pobřeží a je politicky nestabilní k zadržení ilegální migrace z Afriky. Tam by Evropa měla též zasahovat, a to nejen v Libyi.

S Alžírskem Francie dodnes nemá pořádně vyřešenou minulost. Alžířani ve Francii nejsou všichni praví migranti, ale vnitřně vysídlení z dob kolonizace, kdy Alžírsko bylo součástí Francie. Tato kolonizace trvala 132 let. Při osvobození Alžírska padlo na 1,5 milionu lidí. Dodnes se Francie za to Alžírsku neomluvila. O Velké Británii ani o zásahu Evropy do tzv. arabského jara nemluvím.

Pomáhá uprchlíkům dostatečně Česko?

Česká republika dělá – jako 10milionová země – maximálně, co může. Jak v zemi původu, tak v okolních zemích, i v Evropě. Výčet toho všichni známe. Český zastupitelský úřad v Sýrii zůstal během války jako jediný. Organizoval humanitární pomoc i diplomatické aktivity a zastupuje několik zemí.

Česká pomoc míří do uprchlických táborů kolem Sýrie v Libanonu, v Turecku, Jordánsku. Tam například ČR zajistila elektrifikaci tábora Zaatari a čeští lékaři létají do hlavního města Amman operovat uprchlíky. Česká pomoc je i finanční na místě táborů. Nesmíme zapomenout ani na nevládní organizace, charitu a občanské iniciativy, které pomáhají jak v Sýrii, tak na migrační trase v Evropě.

Co říkáte na český strach z uprchlíků? Podle posledního průzkumu Blesku se stále bojí dvě třetiny lidí.

Opatrnost ano, strach ne. Ten je iracionální a je u nás živen hlavně populisty z řad neúspěšných politiků, aby získali laciné body do letošních voleb, a je to proti demokracii – posílí hlavně xenofobní a fašistická hnutí. Máme dobrý bezpečnostní aparát i dobrou spolupráci s ostatními podobnými ve světě.

Česká vláda má vše pod kontrolou. Já jí věřím a souhlasím jak se zahraniční, tak i s migrační politikou České republiky. Současná migrační vlna je vlastně prověrka a nácvik připravenosti EU v případě možné další větší migrační vlny za několik let, která by mohla být zapříčiněna nedostatkem vody.

Zdroj: http://www.blesk.cz/clanek/381721/nadutost-rika-o-kebabove-narazce-babise-na-uprchliky-senator-syrskeho-puvodu, autor: Jaroslav Šimáček, 23.3.2016

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce