clear float
clear float
'

Návštěvníci obdivovali na 1 500 kraslic

Libotenice – Po dvou letech se o víkendu opět zaplnil zdejší kulturní dům exponáty kraslic, které vybrala na 9. národní velikonoční výstavu Asociace malířek a malířů kraslic České republiky, jež má v místě svou galerii. Během dvou dnů si ji přišlo prohlédnout na 600 převážně rodin s dětmi. Pozvání starostky obce Ladislavy Rejškové přijal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, senátor Hassan Mezian a někteří starostové z mikroregionů Podřipsko a Porta Bohemica.


Výstava v Libotenicích se střídá ob rok s pořadateli na jižní Moravě. "Kraslice z naší galerie nejsou vidět jen u nás. Zhruba 1 600 kraslic jsme zapůjčili na výstavu do Zemědělského muzea na Letnou v Praze, další kraslice máme v Kraslicích u Sokolova, v Domě porcelánu v Dubí, jiné jsme půjčili městu Budyně nad Ohří a dalším místům. V současné době máme v galerii uloženo zhruba 5 000 kraslic od 180 kreslířek a kreslířů a dalších tisíc od dětí, které se zapojují do vyhlašovaných celostátních soutěží. V současné době máme asi 120 aktivních členů. Jednou z nich je bývalá atletka Dana Zátopová. V naší galerii i na této výstavě najdete kraslice zdobené nejrůznějšími technikami. Čas od času se objeví nové způsoby, ale cílem naší galerie je zachovat lidovou tradici, která vznikla v různých krajích a postupně se rozšiřovala dál," uvedla předsedkyně asociace Olga Hovorková.


Návštěvníci si mohli kraslice prohlédnout, ale také se podívat na jejich zdobení. Po oba dny se na výstavě střídaly při ukázkách zkušené lektorky i mladé kreslířky v krojích. Velký zájem s originální technikou zdobení vajec jezerní sítinou sklízela Kristýna Kulhavá,která si za své umění den před zahájením výstavy přivezla z pražské soutěže Hravé Velikonoce nejvyšší ocenění. V galerii se pravidelně scházejí a učí se rovněž připravovat paličkované krajky. Výstava byla doplněna o exponáty vyráběné z kukuřičného šustí, krajky a také o obrazy a předměty připomínající obec a život obyvatel v minulosti. "Na výstavě v Libotenicích jsem už podruhé a opět spolu s manželkou a vnoučaty obdivujeme krásu tradičního umění, ale především nadšení organizátorů," řekl hejtman Bubeníček, který svůj víkend tentokrát rozdělil o účast mezi rybáři a práci na zahrádce.


Kraslice najdou návštěvníci i na řadě výstav, které budou probíhat v následujících dnech, například při úštěckých Velikonocích příští sobotu. V libotenické galerii budou k vidění i o Velikonocích od 25. do 28. března vždy od 10 do 16 hodin a poté vždy na zavolání. "Mám radost, že se výstava u nás opět vydařila a přinesla radost jak návštěvníkům, tak pořadatelům. Kolektiv, který pečuje o zachování starých tradic a vychovává nové kreslíře, si zaslouží vysoké uznání. Má také velkou zásluhu na tom, že naše obec získala před lety stuhu v soutěži Vesnice roku Ústeckého kraje a několik diplomů a uznání. Parta lektorek a organizátorů by však potřebovala posílit, aby mohla pokračovat s neméně velkým úsilím i v dalších letech," dodala Ladislava Rejšková.

Zdroj: Litoměřický deník, autor: Václav Sedlák, 21.3.2016

ČSSD SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Facebook - o čem diskutujete

Kalendář akcí

{datum:"den";}

Zobrazit všechny akce